Verrukkelijk zomers courgettegerecht met pittige 'nduja en tagliatelle is of spaghetti. Wat verse basilicum en (ingelegde) citroen
Zet alvast een pan water op voor de pasta. Beetje zout erin mag. (Kooktijd van de pasta is doorgaans 6-8 minuten.)
De knoflook is natuurlijk al geperst :-)
Snijd de courgettes in de lengte door. Haal met een lepel de zaadlijst eruit. Snijd dan de gehalveerde courgettes in plakjes van pakweg ½ cm dikte. Een soort sikkels krijg je dan. In totaal rond de 900 - 1000 gram. Een mandoline kan handig zijn.
Wij gebruikten een halve ingelegde citroen. De schil hebben we in reepjes gesneden en kleiner gemaakt. Het vruchtvlees is weggedaan. Als je verse citroen gebruikt: Neem de zest/rasp van een hele citroen + sap van de helft
Weeg de 'nduja af, doe het in een kom. Als hetw ater voor de pasta al kookt, neem een kopje eruit, meng het met de 'nduja tot het een saus is. Niet te dunne, waterige saus!
Snijd of hak de kruiden klein. En rasp de kaas, als dat al niet is gebeurd.
Neem een stevige pan, een kasserol. Verwarm daarin een scheut olie
Doe de courgettemanen erin, strooi er wat zout over en schep om. Bak ze wat, tot ze bruin worden. (Dat gaat, gezien de hoeveelheid, nooit met allemaal lukken, maar er mag best wel beet in zitten en de kleur krijgen ze wel van de 'nduja.) Dat duurt een minuut of vijf, ergens tussendoor - met het oog op timing:
Doe de pasta in het kokende water.
Doe de citroen en knoflook bij de courgette, schep goed om.
Doe de 'nduja erdoor.
En nu moet ook ongeveer de pasta gaar zijn - liever net niet gaar. Giet af, bewaar een kopje kookvocht. Doe de pasta bij de courgettes en schep goed om.
En tenslotte de kaas en de kruiden. Even doorroeren en op de borden scheppen.
Eet smakelijk!
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.