Bijzonder taartje van aardappel, palmkool (cavolo nero) en taleggio, een zachte Italiaanse kaas. Een subtiele combinatie.
Verwijder de stelen en de harde nerven van de cavolo nero. Wassen. Kook ze 3 -5 minuten in ruim water met zout. Ze moeten nog knapperig zijn.
Uitlekken en direct spoelen in koud water (voor het kleurbehoud). Uit laten lekken. Knijp voorzichtig het overtollige water uit de bladeren. Laat ze op een theedoek drogen.
Kook de aardappelplakjes 3 minuten in water met zout. Afgieten. Afspoelen met koud water, uit laten lekken en droog deppen.
Verwarm de oven op de hoogste stand (225oC).
Neem vier schaaltjes van 15 – 20 cm doorsnee en 3 cm diep. Vet ze royaal in met boter. Leg er, iets overlappend, de helft van de plakjes aardappel in.
Verdeel er klontjes boter over en bestrooi ze met peper en zout.
Leg de koolbladeren over de aardappel, maar laat het grootste deel over de rand hangen.; ca. 10 stuks per schaaltje is voldoende.
Leg de helft van de kaas op de kool en strooi weer wat zout en peper erover.
Leg er de rest van de aardappelen in met daarop de rest van de kaas.
Leg een koolblad in het midden bovenop en vouw de afhangende bladeren eroverheen.
Druk alles aan zodat de ingrediënten onzichtbaar zijn en leg er klontjes boter op.
Bedek de schaaltjes met aluminiumfolie en zet ze ca. 25 minuten in de oven.
Haal ze eruit, verwijder de folie. Als je ze op het borden legt, draai ze geheel om, zodanig dat de laag aardappelen nu boven komt te liggen.
1. Ontzettend goed gerecht. Vooral de bodem van de bakjes dik boteren; het blijkt dat er toch aardappelplakken aan blijven vastzitten.
2. Op 1 december 2007 nogmaals gemaakt met Kooktroep! We hebben de schaaltjes zeer goed ingevet, en het plakken viel mee. Niettemin zou ik de volgende keer de bodem bedekken met rondjes bakpapier. Of, zoals Anne zei, strippen bakpapier eronder en over de rand leggen, zodat je de bodem als het ware met die strip, als je het papier draait, kan lossnijden. Maar Anne is dan ook professioneel kok.
3. Op 19 augustus 2016 de bakjes op de bodem belegd met stroken bakpapier. Dat werkte goed.
4. Op basis van de 19 augustus 2016-ervaring zijn de hoeveelheden in de ingrediëntenlijst iets naar beneden bijgesteld. We hadden veel palmkool over en minder taleggio kon ook. Dus in de ingrediëntenlijst staan de nieuwe waarden.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.