Tortino di patate e cavolo nero

Taartje van aardappel en palmkool

Bijzonder taartje van aardappel, palmkool (cavolo nero) en taleggio, een zachte Italiaanse kaas. Een subtiele combinatie.

Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Auteur: gekregen fotokopie uit een kookboek (maar welk en van wie?)
Ingredienten
 • 500 gr cavolo nero (alleen grote bladeren)
 • 8 st middelgrote aardappelen, geschild en in dunne plakjes
 • 150 gr boter
 • 250 gr taleggio, in dunne plakjes
 • peper uit de molen en wat zout
Bereiding
 1. Verwijder de stelen en de harde nerven van de cavolo nero. Wassen. Kook ze 3 -5 minuten in ruim water met zout. Ze moeten nog knapperig zijn.

 2. Uitlekken en direct spoelen in koud water (voor het kleurbehoud). Uit laten lekken. Knijp voorzichtig het overtollige water uit de bladeren. Laat ze op een theedoek drogen.

 3. Kook de aardappelplakjes 3 minuten in water met zout. Afgieten. Afspoelen met koud  water, uit laten lekken en droog deppen.

 4. Verwarm de oven op de hoogste stand (225oC).

 5. Neem vier schaaltjes van 15 – 20 cm doorsnee en 3 cm diep. Vet ze royaal in met boter. Leg er, iets overlappend, de helft van de plakjes aardappel in.

 6. Verdeel er klontjes boter over en bestrooi ze met peper en zout.

 7. Leg de koolbladeren over de aardappel, maar laat het grootste deel over de rand hangen.; ca. 10 stuks per schaaltje is voldoende.

 8. Leg de helft van de kaas op de kool en strooi weer wat zout en peper erover.

 9. Leg er de rest van de aardappelen in met daarop de rest van de kaas.

 10. Leg een koolblad in het midden bovenop en vouw de afhangende bladeren eroverheen.

 11. Druk alles aan zodat de ingrediënten onzichtbaar zijn en leg er klontjes boter op.

 12. Bedek de schaaltjes met aluminiumfolie en zet ze ca. 25 minuten in de oven.

 13. Haal ze eruit, verwijder de folie. Als je ze op het borden legt, draai ze geheel om, zodanig dat de laag aardappelen nu boven komt te liggen.

Opmerkingen

1. Ontzettend goed gerecht. Vooral de bodem van de bakjes dik boteren; het blijkt dat er toch aardappelplakken aan blijven vastzitten.
2. Op 1 december 2007 nogmaals gemaakt met Kooktroep! We hebben de schaaltjes zeer goed ingevet, en het plakken viel mee. Niettemin zou ik de volgende keer de bodem bedekken met rondjes bakpapier. Of, zoals Anne zei, strippen bakpapier eronder en over de rand leggen, zodat je de bodem als het ware met die strip, als je het papier draait, kan lossnijden. Maar Anne is dan ook professioneel kok.
3. Op 19 augustus 2016 de bakjes op de bodem belegd met stroken bakpapier. Dat werkte goed.
4. Op basis van de 19 augustus 2016-ervaring zijn de hoeveelheden in de ingrediëntenlijst iets naar beneden bijgesteld. We hadden veel palmkool over en minder taleggio kon ook. Dus in de ingrediëntenlijst staan de nieuwe waarden.


17 november 2006
Annelies en Peter komen eten. Dit recept gevonden in mijn hangmap.

19 augustus 2016
We zijn met zijn negenen. Na de Zuppa redda di Cetrioli dit gerecht met Catelaanse varkensstoof. (Hierna de Tiramisú della Livia.) 
Pieternel hielp met koken en maakte dit taartje. Ze was er wel een paar uur mee bezig. Niet zo moeilijk, wel veel en zorgvuldig werk. We zijn haar hier eeuwig dankbaar voor.

Meestal maken we aan het eind van het seizoen van de palmkool en tomaten (en meer) ribollita. In grote hoeveelheden en die vriezen we dan in. Een soort fast food voor momenten dat er geen tijd of zin is om te koken. Maar mrs. M werd er minder enthousiast over, dus dit jaar gaat de palmkool op aan andere gerechten. Zoals dit taartje.

Plaats een reactie

Waardering