Dit is weer eens wat anders. Een taart van biet, aardappel, zwarte olijven, basilicum en ansjovis. Een wonderlijke combinatie? Welnee! Dankzij Smaakvrienden van Angélique Schmeinck een ongewone taart.
Kook de bieten in een uur of meer gaar. Onder de koude kraan pellen en op een bord of zo af laten koelen.
Ondertussen ook de aardappels koken (kwartier tot 20 minuten) en die afgieten en stampen.
Verwarm de oven voor op 200° C.
Neem een stevige pan en smoor in wat olijfolie de ui. Het mag bruinen, is misschien wel lekker. Tegen het einde de knoflook erbij doen. Nog wat bakken, omscheppen en vuur uit. Ook wat laten afkoelen.
Snijd de bieten in niet te grote blokjes. Laat de olijven goed uitlekken. Zij brengen het zout mee in deze taart.
Meng met een mixer de ricotta en twee eieren door de gestampte aardappelen.
Schep de gebakken ui en knoflook erdoorheen. Dan de bieten en de olijven.
Snijd de basilicum grof in reepjes en meng die ook door de aardappelpuree. Proef af en breng op smaak met versgemalen peper en zout.
Bekleed de springvorm met bakpapier of smeer het heel goed in met olie of boter.
Schep de massa over in de springvorm en strijk bovenop glad.
Drapeer ansjovisjes in een stervorm op de taart en bestrooi het met geraspte Parmezaanse kaas.
Schuif in de oven en bak gedurende minstens twintig minuten. Misschien wel iets langer.
In elk geval als de bovenkant mooi bruin is, is de taart klaar.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.