Aardappel-bietentaart met olijven en basilicum

Aardappel-bietentaart met olijven en basilicum

Dit is weer eens wat anders. Een taart van biet, aardappel, zwarte olijven, basilicum en ansjovis. Een wonderlijke combinatie? Welnee! Dankzij Smaakvrienden van Angélique Schmeinck een ongewone taart.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Auteur: De Keuken van MergenMetz – met dank aan Smaakvrienden
Ingredienten
  • 4 st aardappels (ca 200 gr)
  • 250 gr of meer bieten
  • 2 st fikse ui, grof gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst (kwartier voor verhitting)
  • 100-150 gr zwarte olijven zonder pit
  • fikse bos basilicum
  • 1 potje ansjovis op olie
  • 1 bakje ricotta
  • 2 st eieren
  • scheutje olijfolie
  • vers geraspte Parmezaanse kaas
  • peper & zout naar smaak
Bereiding
  1. Kook de bieten in een uur of meer gaar. Onder de koude kraan pellen en op een bord of zo af laten koelen.

  2. Ondertussen ook de aardappels koken (kwartier tot 20 minuten) en die afgieten en stampen.

  3. Verwarm de oven voor op 200° C.

  4. Neem een stevige pan en smoor in wat olijfolie de ui. Het mag bruinen, is misschien wel lekker. Tegen het einde de knoflook erbij doen. Nog wat bakken, omscheppen en vuur uit. Ook wat laten afkoelen.

  5. Snijd de bieten in niet te grote blokjes. Laat de olijven goed uitlekken. Zij brengen het zout mee in deze taart.

  6. Meng met een mixer de ricotta en twee eieren door de gestampte aardappelen.

  7. Schep de gebakken ui en knoflook erdoorheen. Dan de bieten en de olijven.

  8. Snijd de basilicum grof in reepjes en meng die ook door de aardappelpuree. Proef af en breng op smaak met versgemalen peper en zout.

  9. Bekleed de springvorm met bakpapier of smeer het heel goed in met olie of boter.

  10. Schep de massa over in de springvorm en strijk bovenop glad.

  11. Drapeer ansjovisjes in een stervorm op de taart en bestrooi het met geraspte Parmezaanse kaas.

  12. Schuif in de oven en bak gedurende minstens twintig minuten. Misschien wel iets langer.

  13. In elk geval als de bovenkant mooi bruin is, is de taart klaar.


1 september 2015
We hadden nog geen bieten gegeten. Courgettes zijn de laatste dagen in staking wegens het matige en natte weer en pompoenen zijn eigenlijk voor de late herfst en winter. Vinden we.
Hé bietjes. Na het rampjaar van 2014, waarbij de woelmuizen alle bieten haddeen uitgehold (lees dit) zouden we haast vergeten dat die groente ook in onze tuin staat.
Een enkele grote, maar veel kleine chioggia bieten geoogst. Uitdunnen heet dat.

Ik had een recept voor een bietentaart, maar die was zo saai en bijna klassiek (doe een mengsel van biet, aardappel, ei en wat mosterd in een met bladerdeeg), dat ik het beste kookboek van Nederland erop na sloeg. Smaakvrienden staat altijd open op het aanrecht. En ja, basilicum is een vriend, en zwarte olijven ook. En ansjovis. En Parmezaanse kaas. Enfin, met de gulden regel van niet te veel smaakbepalers deze taart gemaakt.
Mrs. M vond hem super!
“Dat wordt vast en zeker door een chef overgenomen,” zei ze.
Oké, chef, de inhoud was stevig maar kon steviger. vermoedelijk door de hele olijven. Het vocht maar ook de hoeveelheid zorgt ervoor dat het geen hecht geheel is. Misschien de olijven in ringen snijden.
Maar verder was de taart helemaal geslaagd. 

Plaats een reactie

Waardering