Het is wat de titel zegt, een aardappelpuree, daarop palmkool en daarop een mooie plak lever gegaard in wat balsamico en een klein scheutje room.
Trek het palmkoolblad van de middennerf en was het bladgroen (bladstelen op de composthoop of aan de varkens geven). Was het blad twee of drie keer.
Zet een pan water op om de palmkool te koken. Zet een pan water op om de aardappels te koken. Doe een beetje zout in de wateren.
Palmkool neemt pakweg een goede tien minuten kooktijd, aardappels iets langer.
Kook aardappels en palmkool - doe de gekneusde tenen knof bij de kool.
Ondertussen de plakken lever bakken. Verhit in een ruime koekenpan de ghee of de olie. Bak de plakken eerst een minuut op een kant, strooi er wat zout en peper over. Omkeren en weer strooien. De ui mag er nu ook bij. (Vuur hoeft niet de hele tijd voluit, hoor.)
Doe de balsamico bij de lever in de koekenpan. Wentel de plakken lever er door; de balsamico wordt als het ware geabsorbeerd. Doe een scheutje room erbij en roer dat er door.
Ondertussen de palmkool afgieten (door een vergiet of zeef, de knof mag niet de afvoer in). Vang evt wat water op.
Als de koekenpan met de levers te droog dreigt te worden, een scheutje koolvocht van de palmkool erbij doen.
Giet de aardappels af, stamp ze tot een puree (ook evt wat kookvocht erdoor om het smeuïg te maken. Of een scheutje room. Of een klontje boter.)
Oogje op de lever: Plakken lever niet te droog bakken, keer ze evt nog een keer.
Hak de palmkool (incl de zachte tenen knoflook) fijn.
Schep op ieder bord in het midden wat aardappelpuree. Daarop palmkool en daarop de plak lever. En wat saus uit de koekenpan erover.
Heerlijk!
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.