Palmkool met lever

Cavolo nero con fegato

Het is wat de titel zegt, een aardappelpuree, daarop palmkool en daarop een mooie plak lever gegaard in wat balsamico en een klein scheutje room.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: Norbert Mergen
Ingredienten
  • 4 plakken lever (niet al te dik)
  • 750 gr palmkool
  • 4 st ui, in ringen
  • 2-3 tenen knoflook, gekneusd
  • ghee of arachideolie om de lever in te bakken
  • 50 ml balsamico azijn
  • scheut room (of wat crème fraîche)`
  • peper uit de molen en zout
  • 400-600 gr aardappels, geschild en in blokken/-jes
Bereiding
  1. Trek het palmkoolblad van de middennerf en was het bladgroen (bladstelen op de composthoop of aan de varkens geven). Was het blad twee of drie keer.

  2. Zet een pan water op om de palmkool te koken. Zet een pan water op om de aardappels te koken. Doe een beetje zout in de wateren.

  3. Palmkool neemt pakweg een goede tien minuten kooktijd, aardappels iets langer.

  4. Kook aardappels en palmkool – doe de gekneusde tenen knof bij de kool.

  5. Ondertussen de plakken lever bakken. Verhit in een ruime koekenpan de ghee of de olie. Bak de plakken eerst een minuut op een kant, strooi er wat zout en peper over. Omkeren en weer strooien. De ui mag er nu ook bij. (Vuur hoeft niet de hele tijd voluit, hoor.)

  6. Doe de balsamico bij de lever in de koekenpan. Wentel de plakken lever er door; de balsamico wordt als het ware geabsorbeerd. Doe een scheutje room erbij en roer dat er door.

  7. Ondertussen de palmkool afgieten (door een vergiet of zeef, de knof mag niet de afvoer in). Vang evt wat water op.

  8. Als de koekenpan met de levers te droog dreigt te worden, een scheutje koolvocht van de palmkool erbij doen.

  9. Giet de aardappels af, stamp ze tot een puree (ook evt wat kookvocht erdoor om het smeuïg te maken. Of een scheutje room. Of een klontje boter.)

  10. Oogje op de lever: Plakken lever niet te droog bakken, keer ze evt nog een keer.

  11. Hak de palmkool (incl de zachte tenen knoflook) fijn.

  12. Schep op ieder bord in het midden wat aardappelpuree. Daarop palmkool en daarop de plak lever. En wat saus uit de koekenpan erover.

  13. Heerlijk!

Opmerkingen
  • Wij gebruiken bij voorkeur ghee – geklaarde boter.
  • De lever die we gebruikten was van een bonte bentheimer
  • In plaats van aardappel kan je natuurlijk ook wat anders doen: een pasta of wat dacht je van gebakken aardappels (maar dan heb je wel twee koekenpannen nodig.)

7 oktober 2022
De inspiratie voor dit recept is op 11 juli 2004 op de harde schijf opgeslagen. Nooit iets mee gedaan. Dus ik wilde dit vandaag voor mrs. M maken. Zij is gek op lever. Het oorspronkelijke recept is behoorlijk aangepast, om eerlijk te zijn: alleen de palmkool en de balsamico zijn gebleven. Het is een verrukkelijk gerecht.

En toen stonden dochter Gabi en kleindochter Nia om een uur of vier bij de deur. Mee-eten? Ja. Eet Nia dit, denk je? (Nia is nog geen anderhalf.) En Nia at gretig. Lever, kool, puree. Toen ze vertrokken zei Gabi dat Nia nog nooit zo gretig had gegeten.
Daar doe je het voor.

Plaats een reactie

Waardering