Het recept voor appeltaart komt uit een kookboek uit 1895, de smaak is als van vandaag. En wie weet maakten ze deze taart ook al op deze wijze in 1795. Met krenten en amandel. Puik taartje
Verwarm de oven voor op 200o Celsius.
need bloem, boter en suiker (125 gr) met de geraspte citroenschil en twee eieren door elkaar. (Zie opmerking 2) “Zet het daarna een ¼ uur op een koele plaats om te bekoelen”.
Rol het deeg uit en bekleed er de bodem en wand van een springvorm mee.
“Maak puree van de appelen en vermeng ze met suiker, de even opgekookte krenten en de gemalen amandelen.” (Zie opmerking 1.)
Vul hiermee de vorm en plaats over de massa dunne repen deeg, “zoodanig dat er ruiten gevormd worden”.
Bestrijk het geheel met geklopt ei en laat de taart in de oven gaar worden. (Een half uur bakken.)
1. Laten we aannemen dat we de appels schillen en van hun klokhuis ontdoen. Puree lijkt ons wat overdreven, grof raspen is voldoende. Of de appelschiller gebruiken. Deze haalt de klokhuis eruit, schilt en maakt dunne schijven. Die hebben we klein gesneden.
2. Er mag misschien wel een snuf zout in het deeg.
3. We hebben een 26 cm diameter springvorm gebruikt en 180 gram deeg over.
4. De baktijden en oventemperatuur stonden niet in het kookboek. Maar wij hebben de temperatuur en tijd zoals hier aangegeven gehanteerd en dat was goed.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.