Appeltaart uit 1895

Bron: Recepten van de Haagsche Kookschool (1895)
375 gr bloem; 250 gr roomboter; 125 gr suiker; 1 citroen, schil geraspt; 3 eieren; 7 zure appelen; 80 gr krenten, in heet water geweekt; 40 gr amandelen, gemalen (of -snippers); 60 gr suiker; optioneel: wat zout

Verwarm de oven voor op 200o Celsius.

Appeltaart uit 1895 [4].jpgKneed bloem, boter en suiker (125 gr) met de geraspte citroenschil en twee eieren door elkaar. (Zie opmerking 2) “Zet het daarna een ¼ uur op een koele plaats om te bekoelen”.

Rol het deeg uit en bekleed er de bodem en wand van een springvorm mee. “Maak puree van de appelen en vermeng ze met suiker, de even opgekookte krenten en de gemalen amandelen.” (Zie opmerking 1.)
Vul hiermee de vorm en plaats over de massa dunne repen deeg, “zoodanig dat er ruiten gevormd worden”. Bestrijk het geheel met geklopt ei en laat de taart in de oven gaar worden. (Een half uur bakken.)

3 oktober 2013
Al ruim een week ligt de krat met goudrenetten te wachten op verwerking. Ik heb enige tijd geleden allerlei oude kookboeken doorgeploegd naar appelcompote, appelmoes, appeljam en kwam ook deze appeltaart tegen.
Niets bijzonders. Maar wel leuk om te beseffen dat er in honderd jaar niets is veranderd.
De smaak van de taart is goed.

OPMERKINGEN
Appeltaart uit 1895 [1].jpg1. Laten we aannemen dat we de appels schillen en van hun klokhuis ontdoen. Puree lijkt ons wat overdreven, grof raspen is voldoende. Of de appelschiller gebruiken. Deze haalt de klokhuis eruit, schilt en maakt dunne schijven. Die hebben we klein gesneden.
2. Er mag misschien wel een snuf zout in het deeg.
3. We hebben een 26 cm diameter springvorm gebruikt en 180 gram deeg over.
4. De baktijden en oventemperatuur stonden niet in het kookboek. Maar wij hebben de temperatuur en tijd zoals hier aangegeven gehanteerd en dat was goed.

Plaats een reactie