Heerlijke quiche of torta van een fikse bos palmkool, een aardappeltje, wat spek en kaas.
Verwarm de oven voor op 200° C
Kook de aardappelblokjes beetgaar. Vis de blokjes er met een spaan uit en bewaar ze in een kommetje.
Bekleed de quicheschaal met het bladerdeeg. Prik wat gaten in de bodem en bak het een minuut of vijf à tien voor.
Strip de palmkoolbladeren van de nerf en was het. (Drie keer is schoon.)
Blancheer de palmkoolbladeren even in het kookwater. Hooguit twee minuten.
Snijd de palmkoolbladeren grof.
Verhit een scheutje olie in een stevige pan, doe daar de spekjes en ui bij.
Als de ui glazig wordt en de spekjes er gaan uitzien of ze bruin worden, de aardappelblokjes erbij. Even omscheppen.
Doe dan de palmkoolbladeren erbij, en schep goed door en door. Laat even garen. Dan vuur uit.
Maal wat peper boven de palmkool.
De quichschaal heb je natuurlijk allang weer uit de oven gehaald. Verdeel nu het palmkoolmengsel uit over de quichevorm.
Neem een kom. Mix de ricotta met de eieren en een groot deel van de geraspte kaas.
Giet de massa over de palmkool-spek. Schud wat, zodat het gelijk verdeeld.
Bestrooi de schaal met de rest van de kaas.
Schuif de oven in en bak pakweg 20 minuten.
Kijk, als het mooi bruint en de inhoud is stevig: schaal uit de oven.
Eet smakelijk.
Dit recept is een variatie op een combinatie van twee Italiaanse. De ene gebruikt guancialen (wangspek), de andere blokjes ham. De ene gebruikt ricotta en 1 ei, de andere melk en eieren. De een gebruikt stracchino kaas, de andere pecorino.
Enfin, zo zie je dat je kunt afwijken en een heel eigen recept kan maken.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.