Cavolo nero-quiche

Quiche met palmkool (cavolo nero)
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
4 uur 20 min
 

Heerlijke quiche of torta van een fikse bos palmkool, een aardappeltje, wat spek en kaas.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: De Keuken van MergenMetz
Ingredienten
  • 100 gr guanciale en anders gewoon spekblokjes
  • 1 st ui, gesnipperd
  • 1 bos palmkoolbladeren (fikse bos)
  • 3 st kleine stevige aardappelen (bijv. roseval), geschild en in kleine blokjes (1 x 1 cm)
  • 1 teen knoflook, geperst (kwartier voor verhitten)
  • 1 vel bladerdeeg (groot vel, of 4 kleine)
  • 3 st eieren
  • 1 bakje ricotta (250 gr)
  • 150 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • peper uit de molen en zout
  • olijfolie (of reuzel of arachideolie)
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200° C

  2. Kook de aardappelblokjes beetgaar. Vis de blokjes er met een spaan uit en bewaar ze in een kommetje.

  3. Bekleed de quicheschaal met het bladerdeeg. Prik wat gaten in de bodem en bak het een minuut of vijf à tien voor.

  4. Strip de palmkoolbladeren van de nerf en was het. (Drie keer is schoon.)

  5. Blancheer de palmkoolbladeren even in het kookwater. Hooguit twee minuten.

  6. Snijd de palmkoolbladeren grof.

  7. Verhit een scheutje olie in een stevige pan, doe daar de spekjes en ui bij.

  8. Als de ui glazig wordt en de spekjes er gaan uitzien of ze bruin worden, de aardappelblokjes erbij. Even omscheppen.

  9. Doe dan de palmkoolbladeren erbij, en schep goed door en door. Laat even garen. Dan vuur uit.

  10. Maal wat peper boven de palmkool.

  11. De quichschaal heb je natuurlijk allang weer uit de oven gehaald. Verdeel nu het palmkoolmengsel uit over de quichevorm.

  12. Neem een kom. Mix de ricotta met de eieren en een groot deel van de geraspte kaas.

  13. Giet de massa over de palmkool-spek. Schud wat, zodat het gelijk verdeeld.

  14. Bestrooi de schaal met de rest van de kaas.

  15. Schuif de oven in en bak pakweg 20 minuten.

  16. Kijk, als het mooi bruint en de inhoud is stevig: schaal uit de oven.

  17. Eet smakelijk.

Opmerkingen

Dit recept is een variatie op een combinatie van twee Italiaanse. De ene gebruikt guancialen (wangspek), de andere blokjes ham. De ene gebruikt ricotta en 1 ei, de andere melk en eieren. De een gebruikt stracchino kaas, de andere pecorino.
Enfin, zo zie je dat je kunt afwijken en een heel eigen recept kan maken.

13 december 2022
Omdat het nu goed vriest, had ik vroeg in de middag al een fikse bos palmkoolbladeren diepvries van de planten gebroken. Vanavond eet mrs. M bij een van onze kinderen. Morgen eet ik niet thuis. Dus deze quiche gemaakt om over twee dagen te verdelen. En hij is uitstekend.

Plaats een reactie

Waardering