Hollandser en puurder kan het niet. De basis erwtensoep – snert, zo je wenst. Het uitgangspunt is vegetarisch, maar je kunt er spek of worst aan toevoegen.
Spliterwten hoeven niet te worden geweekt. Breng de erwten in de bouillon aan de kook. Voeg de laurierblaadjes, wortel, prei, knolselderij, ui en peper toe.
Laat de soep met deksel op de pan op een klein pitje ongeveer een uur koken.
Voor de carnivoren kan er nog blokken spek of rookworst worden toegevoegd
Breng met vers gemalen peper en zout op smaak.
1. Het originele recept spreekt van een handje bulgur toevoegen om de soep dikker te maken. Dat is absoluut niet nodig. En bovendien: als erwtensoep Nederlands is, is bulgur dat niet. Het zou het wel een mooie integratiesoep maken. Of een speciale vorm van fusion cooking.
2. Dit recept overstijgt alle blikvoer en vrij eenvoudig te maken. Ook al vindt de Consumentenbond dat Unox de beste erwtensoep levert (2011)
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.