Erwtensoep (snert)

Erwtensoep (snert)
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
1 uur
 

Hollandser en puurder kan het niet. De basis erwtensoep – snert, zo je wenst. Het uitgangspunt is vegetarisch, maar je kunt er spek of worst aan toevoegen.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: Odin website (ooit, 2007 of eerder)
Ingredienten
 • 400 gr spliterwten (gedroogde dus)
 • 1⅓ ltr groentenbouillon
 • 2 st kleine wortels of 1 forse winterpeen, in stukjes
 • 300 gr prei, in smalle ringen
 • 300 gr knolselderij, in blokjes
 • 2 st ui, gesnipperd
 • 3-4 st laurierblad
 • peper uit de molen, misschien wat zout
 • 100 gr spekblokjes
 • rookworst
Bereiding
 1. Spliterwten hoeven niet te worden geweekt. Breng de erwten in de bouillon aan de kook. Voeg de laurierblaadjes, wortel, prei, knolselderij, ui en peper toe.

 2. Laat de soep met deksel op de pan op een klein pitje ongeveer een uur koken.

 3. Voor de carnivoren kan er nog blokken spek of rookworst worden toegevoegd

 4. Breng met vers gemalen peper en zout op smaak.

Opmerkingen

1.   Het originele recept spreekt van een handje bulgur toevoegen om de soep dikker te maken. Dat is absoluut niet nodig. En bovendien: als erwtensoep Nederlands is, is bulgur dat niet. Het zou het wel een mooie integratiesoep maken. Of een speciale vorm van fusion cooking.
2.   Dit recept overstijgt alle blikvoer en vrij eenvoudig te maken. Ook al vindt de Consumentenbond dat Unox de beste erwtensoep levert (2011)

Erwtensoep, in dit geval met spek

18 december 2005
Leon’s verjaardag, maar daar heeft deze soep niets mee te maken. Je moet wat om knolselderij en prei te verwerken.

11 februari 2013
Nu maar eens de foto erbij en de tekst wat actualiseren. Of we elk jaar erwtensoep maken? Ik denk het wel. Dan wel meteen een giga-pan: 2 kg spliterwten en de rest ongeveer naar rato. Het steekt niet zo nauw.
Afgelopen weekeinde zouden we de paden aanleggen voor wat we de polycultuurTUIN noemen. Maar sneeuw verpestte de boel. Ik had de mensen erwtensoep in het vooruitzicht gesteld. Zaterdag kwamen René en Jolien toch langs; ze hadden een mountain bike toertocht gemaakt en tja, de soep moest worden gegeten. Jolien is nog steeds, min of meer, vegetarisch. Dus wij aten de soep zonder spek. Later voegde ik wel wat zelfgemaakt Zeeuws spek toe.

23 december 2022
De vorst ligt alweer bijna een week achter ons. Het is nu mild weer. Maar mrs. M zeurde al een hele tijd om erwtensoep. Vandaag spiterwten gekocht, prei en knolselderij (die telen we enige jaren niet meer. Waarom niet, eigenlijk?).

Plaats een reactie

Waardering