Erwtensoep (snert)

bron: Odin website (ooit)
400 g gedroogde spliterwten; 1liter water; 2 kleine wortels of 1 forse winterpeen, in stukjes; 300 g prei, in smalle ringen; 300 g knolselderij, in stukjes; 2 uien, gesnipperd; 3-4 laurierblaadjes; 2 groentebouillonblokjes; peper & misschien nog wat zout; optioneel: blokjes spek / rookworst

Spliterwten hoeven niet te worden geweekt. Breng de erwten aan de kook. Voeg de bouillonblokjes, laurierblaadjes, wortel, prei, knolselderij, ui, peper en zout toe. Laat de soep met deksel op de pan op een klein pitje ongeveer een uur koken. Voor de carnivoren kan er nog blokken spek of rookworst worden toegevoegd. Breng met vers gemalen peper en zout op smaak.

18 december 2005
Leon's verjaardag, maar daar heeft deze soep niets mee te maken. Je moet wat om knolselderij en prei te verwerken.

11 februari 2013
Nu maar eens de foto erbij en de tekst wat actualiseren. Of we elk jaar erwtensoep maken? Ik denk het wel. Dan wel meteen een giga-pan: 2 kg spliterwten en de rest ongeveer naar rato. Het steekt niet zo nauw.
Afgelopen weekeinde zouden we de paden aanleggen voor wat we de polycultuurTUIN noemen. Maar sneeuw verpestte de boel. Ik had de mensen erwtensoep in het vooruitzicht gesteld. Zaterdag kwamen René en Jolien toch langs; ze hadden een mountain bike toertocht gemaakt en tja, de soep moest worden gegeten. Jolien is nog steeds, min of meer, vegetarisch. Dus wij aten de soep zonder spek. Later voegde ik wel wat zelfgemaakt Zeeuws spek toe.

OPMERKINGEN
1.   Het originele recept spreekt van een handje bulgur toevoegen om de soep dikker te maken. Dat is o.i. niet nodig. En bovendien: als erwtensoep Nederlands is, is bulgur dat niet. Het zou het wel een mooie integratiesoep maken. Of een speciale vorm van fusion cooking.
2.   Dit overstijgt alle blikvoer en vrij eenvoudig te maken. Ook al vindt deConsumentenbond dat Unox de beste erwtensoep levert (2011)

 

Plaats een reactie