Lekkere winterpot van blokjes koolraap, rode linzen en tomaten. Gekookt in bouillon en met wat ui en knoflook plus cayennepeper smaakt het uitstekend.
Schil de koolraap; snij deze in plakken van 1 cm dik, en snij er vervolgens dobbelsteentjes van.
Gebruik wat van de groentebouillon en week de linzen er in. Niet koken, dan gaan de linzen kapot. Laat de linzen weken totdat ze nodig zijn.
Kook de koolraap in de rest van de bouillon. Beetgaar, in ca. 10-15 minuten. Stort in een vergiet boven een pan en uit laten lekken.
Verhit de olie in een kasserol (of grote koekenpan) en bak de ui tot ze zacht is.
Doe de tomaat en de geperste knoflook erbij en strooi er alvast wat tijm en cayennepeper over.
Bak het geheel enkele minuten en doe de champignons of andere paddestoelen erbij. Even laten stoven.
Afhankelijk van het vochtgehalte in de kasserol: giet de linzen af of giet de linzen met (een deel van het) vocht in de kasserol.
Doe de koolraap erbij en kook nog 5 minuten.
1) Het weken van de linzen is een kunst. Nu waren ze nog stevig; niet te hard. En mooi in vorm en rood.
2) Het merkwaardige fenomeen deed zich voor dat de rijst in het kookwater van de koolraap absoluut niet gaar wenste te worden. Een beetje zoals sperziebonen in een zure omgeving als tomatensaus, die blijven ook kneiterhard. Wat we in 2006 gebruikten weten we niet meer, nu (2017) wel ‘bruine basmati’ van De Nieuwe Band.
3) Ook goed te eten zonder rijst of andere graan c.q. meelspijs.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.