Koolraap met linzen

Inspiratie: Odin

800 g koolraap, in reepjes; 3 ui, gesnipperd; 4 tomaten, grof in stukken; 1 liter groentebouillon; 100 gr rode linzen; 8 kastanjechampignons in plakjes (of andere paddenstoelen); 3 tenen knoflook, geperst; olijfolie; cayennepeper; tijm; snuf zout; basmatirijst

Schil de koolraap; snij deze in plakken van 1 cm dik, en snij er vervolgens dobbelsteentjes van. Gebruik wat van de groentebouillon en week de linzen er in. Niet koken, dan gaan de linzen kapot. Laat de linzen weken totdat ze nodig zijn.
Kook de koolraap in de rest van de bouillon. Beetgaar, in ca. 10-15 minuten. Stort in een vergiet boven een pan en uit laten lekken.


Kook in het afgegoten water de rijst. Zie opmerkingen 2. En 3.

Verhit de olie in een kasserol (of grote koekenpan) en bak de ui tot ze zacht is. Doe er de tomaat bij, pers de teentjes knoflook erboven uit en strooi er alvast wat tijm en cayennepeper over. Bak het geheel enkele minuten en doe de champignons of andere paddestoelen erbij. Even laten stoven. Afhankelijk van het vochtgehalte in de kasserol: giet de linzen af of giet de linzen met (een deel van het) vocht in de kasserol. Doe de koolraap erbij en kook nog 5 minuten.


15 januari 2006
Erg lekker. Gegeten met lamszadel (bestreken met honing en tijm).

16 januari 2017
Het zal inderdaad elf jaar later zijn en dat komt door de reactie van Susan (zie hieronder). We hebben dus nu er foto’s bij geplaatst.
Mrs. M vond het ook nog steeds lekker, dus haar smaak is op dit vlak niet echt veranderd. Op andere gebieden ook niet, kan ik gerust stellen.
In plaats van champignons hadden we ingemaakte cantharellen gebruikt. En we aten het zonder rijst. Het is al met al ook op deze wijze een lekkere vegetarische pot. Er hoeft geen vlees bij.


OPMERKINGEN
1) Het weken van de linzen is een kunst. Nu waren ze nog stevig; niet te hard. En mooi in vorm en rood.
2) Het merkwaardige fenomeen deed zich voor dat de rijst in het kookwater van de koolraap absoluut niet gaar wenste te worden. Een beetje zoals sperziebonen in een zure omgeving als tomatensaus, die blijven ook kneiterhard. Wat we in 2006 gebruikten weten we niet meer, nu wel ‘bruine basmati’ van De Nieuwe Band.
3) Ook goed te eten zonder rijst of andere graan c.q. meelspijs.

2 gedachten over “Koolraap met linzen”

    • Ja. Die eten we er bij. Dank voor je reactie, want ik zat net te piekeren wat we vanavond zouden moeten eten. Dit dus (als ik rode linzen heb….).

Een reactie plaatsen

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.