Een verdomd lekkere maaltijdsoep van aardperen (topinambour). Maar waarom het Palestijnse soep heet? Met ham of spek, dat kan niet bij Joden en Mohammedanen. Maar er leven ook veel Christenen. Dat zal het wel zijn.
Schil de aardperen en snijd ze in stukken. Als je ook aardappelen gebruikt, die dan ook.
Doe de aardperen/-appels met de ui, knoflook en bleekselderij, met de helft van de boter in een grote pan.
Doe het deksel erop en laat ca. 10 minuten stoven. Af en toe schudden.
Doe de spek of de ham erbij en laat even meestoven.
Giet het water erbij en laat de groenten zachtjes koken tot ze zacht zijn.
Maak er in of met de blender een gladde soep van of draai de groenten door de passe-vite (groentemolen) als je grove soep wilt.
Opwarmen en evt. water of melk toevoegen om te verdunnen. Op smaak brengen met peper en zout.
Voor het opdienen de rest van de boter en de room erdoor roeren en de kruiden eroverheen.
OPMERKINGEN
1) Serveren met gebakken broodcroutons.
2) 24 juli 2007 gemaakt zonder aardappel, room en bleekselderij. Zonder boter, maar wel olijfolie. Met ham en al de staafmixer er in. Grof gemixt. Kruiden erbij.
3) Op 4 januari 2015 gemaakt met ham, zoals het hoort
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.