Palestijnse soep

Uit: Groentekookboek

500 gr. aardperen of 250 gr. aardperen en 250 aardappel; 1 ui, grote, gehakt; 1 teen knoflook, gehakt; ½ stengel bleekselderij, gehakt; 125 gr. boter; 2 dikke plakken rugspek of 60 gr. ham; 1 liter water; ¼ liter melk (optioneel); 6 eetl. room; peper; zout; peterselie, gehakt; bieslook, gehakt

Dat plakje ham ligt er voor de leuk naast. Kleuriger beeld.
Dat plakje ham ligt er voor de leuk naast. Kleuriger beeld.

Schil de aardperen en snijd ze in stukken. Als u ook aardappelen gebruikt, doe dit dan ook daarmee. Doe de aardperen/-appels met de ui, knoflook en bleekselderij, met de helft van de boter in een grote pan. Doe het deksel erop en laat ca. 10 minuten stoven. Af en toe schudden. Doe de spek of de ham erbij en laat even meestoven. Giet het water erbij en laat de groenten zachtjes koken tot ze zacht zijn. Maak er in of met de blender een gladde soep van of draai de groenten door de passe-vite (groentemolen) als u grove soep wilt. Opwarmen en evt. water of melk toevoegen om te verdunnen. Op smaak brengen met peper en zout. Voor het opdienen de rest van de boter en de room erdoor roeren en de kruiden..  

24 juli 2007
De dag voordat Marijke vijftig jaar wordt. Morgen wordt er genoeg gegeten en ik moet nog salades maken. Dus ik houd het simpel. In de diepvriezer staat nog een bakje aardperen basissoep. Ik fruit de ui en de knoflook en doe de aardperensoep (ontdooit) erbij. De ham in blokjes erbij en dan aan de kook brengen.
“Verrukkelijk,” aldus Marijke. De croutons van bruin brood deden ‘t ‘m. Gisteren had ik mijzelf al volgens haar overtroffen met de sperziebonensalade.

OPMERKINGEN
1) Serveren met gebakken broodcroutons.
2) Op 24 juli ’07 gemaakt zonder aardappel, room en bleekselderij. Zonder boter, maar wel olijfolie. Met ham en al de staafmixer er in. Grof gemixt. Kruiden erbij.
3) Op 4 januari ’15 gemaakt met ham, zoals het hoort

Plaats een reactie