Verrukkelijke confituur met frisse sinaasappelsmaak. Maar de toevoeging van yacon houdt het suikergehalte laag. Dubbel gezond.
Yacon kan snel bruin worden. Daarom eerst het sinaasappelsap maken, zodat de geraspte yacon er direct in kan, want zuur voorkomt bruin worden.
Schraap met een zester/zesteur het buitenste van de sinaasappelschillen, dus zo min mogelijk wit. (Dit kan ook met een rasp.)
Pers daarna de sinaasappelen, vul aan met water tot 700 ml. Doe het met de rasp en peperkorrels in een ruime pan.
Schil de yacon(s) en rasp ze grof (wij doen dat in een keukenmachien, maar het kan ook met een grove rasp of in dunne reepjes met een mandoline.)
Doe de yacon dus direct in het sinaasappelsap.
Breng aan de kook, laat een krap uurtje koken.
Yacon is bijna niet kapot te koken, dus wij zetten even de staafmixer erop. En ja, dan gaan ook de peperkorrels eraan. Hindert niet.
Doe voorzichtig - door een zeef en al roerend - de Marmello er door.
Idem voor de appeldiksap.
Roer goed door, laat het koken. En tenslotte wat snuffen zout erbij. Dat geeft wat diepte aan de smaak. (Yacon heet appelwortel, is weliswaar zoet maar bevat veel vocht, en kan wat flets van smaak zijn. Een beetje zout helpt.)
Vul de potten!
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.