Yaconconfituur

1400 gr yacon; 3 eetl roze peperkorrels; 700 ml sinaasappelsap; 1400 ml water; 8 sinaasappels, sap (is de 700 ml) en rasp; snuffen zout; [optie 1:] 700 ml appeldiksap; 4 zakjes Marmello 1, of [optie 2] 500 gr geleisuiker


Gebruik biologische sinaasappels. Eerst met een zesteur de rasp eraf halen, dan persen. En dan zien hoeveel sap er over blijft. Aanlengen met water.

Schil de yacon en snijd ze in dunne reepjes. Wij gebruiken een mandoline. Doe samen met het sap en rasp in een pan. Voeg de roze peper en het water toe.  Kook gedurende (bijna) een uur.

Wij hebben de staafmixer er in gezet, anders blijft hete en slierterig geheel en yacon is niet kapot te koken. Bij wijze van preken dan. Daarmee worden ook wat peperkorreltjes vermalen. Maakt niets uit, sterker nog: misschien wel beter.

Wij gebruiken geen geleisuiker, maar Marmello 1 – dat is appelpectine zonder verder iets. Het suikergehalte bepalen we zelf door te proeven. (In de praktijk zijn onze jams en confituren minder zoet dan “industriële”.

Yacon is zoet, bevat veel vocht, maar ook wat flets van smaak. Wat snuffen zout toevoegen geeft diepte aan de smaak.


6 december 2017
Het moest er van komen, we hebben kratten vol met yacon. Nu ongeveer vier kilo van deze jam.
Afgekoeld en een dag later is ze uitstekend van smaak. Fris en die roze peper geeft een subtiele twist aan de smaak. Mooie confituur, al zeggen we het zelf.

2 gedachten over “Yaconconfituur”

  1. Gisteren deze jam gemaakt met half mandarijn en half sinaasappel, biologisch natuurlijk.. heerlijke ham geworden en de toevoeging van de roze peper is een goed idee. Geeft een heerlijk smaakaccent. Bedankt voor het recept!

    Beantwoorden

Plaats een reactie