Yacon-sinaasappelconfituur

confiture de yacon à l’orange
Voorbereiding
45 min
Kooktijd
2 uur
 

Verrukkelijke confituur met frisse sinaasappelsmaak. Maar de toevoeging van yacon houdt het suikergehalte laag. Dubbel gezond.

Gang: confituur, Jam
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Ingredienten
 • 1400 gr yacon, geschild gewicht
 • 3 eetl roze peperkorrels
 • 8 st sinaasappels, de rasp (en pers er dan het sap uit:)
 • 700 ml vers geperst sinaasappelsap
 • 1400 ml water
 • 700 ml appeldiksap
 • 4 zakjes Marmello 1 (4 x 15 = 60 gram)
 • snuffen zout
Bereiding
 1. Yacon kan snel bruin worden. Daarom eerst het sinaasappelsap maken, zodat de geraspte yacon er direct in kan, want zuur voorkomt bruin worden.

 2. Schraap met een zester/zesteur het buitenste van de sinaasappelschillen, dus zo min mogelijk wit. (Dit kan ook met een rasp.)

 3. Pers daarna de sinaasappelen, vul aan met water tot 700 ml. Doe het met de rasp en peperkorrels in een ruime pan.

 4. Schil de yacon(s) en rasp ze grof (wij doen dat in een keukenmachien, maar het kan ook met een grove rasp of in dunne reepjes met een mandoline.)

 5. Doe de yacon dus direct in het sinaasappelsap.

 6. Breng aan de kook, laat een krap uurtje koken.

 7. Yacon is bijna niet kapot te koken, dus wij zetten even de staafmixer erop. En ja, dan gaan ook de peperkorrels eraan. Hindert niet.

 8. Doe voorzichtig – door een zeef en al roerend – de Marmello er door.

 9. Idem voor de appeldiksap.

 10. Roer goed door, laat het koken. En tenslotte wat snuffen zout erbij. Dat geeft wat diepte aan de smaak. (Yacon heet appelwortel, is weliswaar zoet maar bevat veel vocht, en kan wat flets van smaak zijn. Een beetje zout helpt.)

 11. Vul de potten!


6 december 2017
Het moest er van komen, we hebben kratten vol met yacon. Nu ongeveer vier kilo van deze jam. afgekoeld en een dag later is ze uitstekend van smaak. Fris en die roze peper geeft een subtiele twist aan de smaak. Mooie confituur, al zeggen we het zelf.

29 januari 2023
Weer gemaakt en, ook al was het nog warm, het smaakte uitstekend. Nu gewoon alles geraspt met de keukenmachine. (Waarom moeite doen met een mandoline en daarna de staafmixer erop.)

2 gedachten over “Yacon-sinaasappelconfituur”

 1. Gisteren deze jam gemaakt met half mandarijn en half sinaasappel, biologisch natuurlijk.. heerlijke ham geworden en de toevoeging van de roze peper is een goed idee. Geeft een heerlijk smaakaccent. Bedankt voor het recept!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering