Een op het eerste gezicht ietwat bizarre ovenschotel. Een lasagne zonder plakken pasta, maar met plakken prei en gevuld met knolselderij en pompoen. Maar o zo lekker!
Zet de melk op laag vuur alvast op, met een groentebouillonblokje. Dan is het tegen het kookpunt als de plakken zijn gemaakt.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Een pompoen in plakken snijden is makkelijker gezegd dan gedaan, want het ding is in principe hol. Halveer de pompoen, schep met een lepel de zaden er uit en doe die weg. Schil de pompoenhelft. Haal ‘m met de bolle kant over een mandoline die op de juiste dikte is ingesteld. Inplakken snijden met een scherp keukenmes mag ook. De eerste vier of vijf zullen wel plakken zijn en daarna worden het brede linten. Maakt niet uit.
De knolselderij ook schillen en haal deze ook over de mandoline. Dat worden wel plakken.
Kook een in de melk eerst de plakken pompoen – of knolselderij – een minuut of vijf. Zodat het beetgaar is. Met een spaan eruit scheppen en apart houden. Kook dan de knolselderij – of pompoen.
Neem de ovenschaal en snijd een stuk prei af ter breedte of lengte van de binnenkant van de schaal. Kleed de prei uit. Je hebt nu “plakken” die ontzettend graag willen blijven opgerold. Maar even in de hete melk doen, doet wonderen. Dan zijn ze meegaand.
Leg een laagje knolselderij op de bodem van de schaal. Leg daarop een laagje pompoen – of zo goed of kwaad als het kan: leg er wat pompoen op. Daarover een beetje kaas en dan daarover een laag (een enkele laag) prei. De preivellen vervangen de lasagnebladen. Bouw nog zo’n laag en misschien nog een. Giet er wat melk over. Niet tot bovenaan, ergens halverwege is goed genoeg.
Bestrooi met kaas – wij mengden eerst wat paneermeel met de kaas.
Zet hooguit een half uur in de oven. Serveer en geniet!
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.