Pompoen-knolselderij-lasagne

bron: ergens, maar net weer anders

 

500 gr pompoen in plakken van pakweg 3 mm – ½ cm; 500 gr knolselderij in plakken van pakweg 3 mm – ½ cm; 1 of 2 preien; ½-1 liter melk; groentenbouillon(blokje); geraspte (ietwat belegen) kaas; optie: wat paneermeel


Dit is een op het eerste gezicht bizar recept, maar o zo smakelijk.


Een pompoen in plakken snijden is makkelijker gezegd dan gedaan, want het ding is in principe hol. Halveer de pompoen, schep met een lepel de zaden er uit en doe die weg. Schil de pompoenhelft. Haal ‘m met de bolle kant over een mandoline die op de juiste dikte is ingesteld. In plakken snijden met een scherp keukenmes mag ook. De eerste vier of vijf zullen wel plakken zijn en daarna worden het brede linten. Maakt niet uit.

De knolselderij ook schillen en haal het ook over de mandoline. Dat worden wel plakken.

Zet de melk op, breng het aan de kook met een groentenbouillonblokje (wij gebruiken de BIO van Rapunzel).


Verwarm de oven voor op 200 °C.

Kook een in de melk eerst de plakken pompoen – of knolselderij – een minuut of vijf. Zodat het beetgaar is. Met een spaan eruit scheppen en apart houden. Kook dan de knolselderij – of pompoen.

Neem de ovenschaal en snijd een stuk prei af ter breedte van de binnenkant van de schaal. En eventueel nog een stuk. Kerf de prei aan een kant in. Kleed de prei uit. U heeft nu “plakken” die ontzettend graag opgerold willen blijven.
Maar even in de hete melk doen, doet wonderen. Dan zijn ze meegaand.


Leg een laagje knolselderij op de bodem van de schaal. Leg daarop een laagje pompoen – of zo goed of kwaad als het kan, leg er wat pompoen op. Daarover een beetje kaas en dan daarover een laag (een enkele laag) prei. De preivellen vervangen de lasagnebladen.
Bouw nog zo’n laag en misschien nog een. Giet er wat melk over. Niet tot bovenaan, ergens halverwege is goed genoeg.
Bestrooi met kaas – wij mengden eerst wat paneermeel met de kaas.

Zet hooguit een half uur in de oven. Serveer.


5 december 2017
Er liggen drie preien, een kwart (grote) knolselderij en een halve pompoen. Dat was de aanleiding om deze schotel te maken. En hemeltje, wat is dat lekker, zeg. Als we geen paneermeel hadden gebruikt, was het helemaal “low-carb”. Voor wat het waard is.
Mrs.M zat te smullen. En we hadden er een goed glas witte wijn bij – of beter: een glas goede witte wijn. Of allebei.
In elk geval komt deze schotel in het assortiment dat een of twee keer in dit seizoen wordt gemaakt.

Plaats een reactie