Pompoen-knolselderij-lasagne

4 van 1 stem
Pompoen-knolselderij-lasagne
Voorbereiding
40 min
Kooktijd
30 min
 

Een op het eerste gezicht ietwat bizarre ovenschotel. Een lasagne zonder plakken pasta, maar met plakken prei en gevuld met knolselderij en pompoen. Maar o zo lekker!

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: Iemand, ergens, en toch weer anders
Ingredienten
 • 500 gr pompoen in plakken van pakweg 3 mm – ½ cm
 • 500 gr knolselderij in plakken van pakweg 3 mm – ½ cm
 • 1 of 2 st prei, kop en kont eraf, buitenste blad weg en dan tot halverwege in de lengte ingesneden (blijft zo opgerold liggen)
 • 1 ltr melk
 • 1 st groentenbouillon(blokje) BIO
 • geraspte(ietwat belegen) kaas
 • paneermeel (optioneel)
Bereiding
 1. Zet de melk op laag vuur alvast op, met een groentebouillonblokje. Dan is het tegen het kookpunt als de plakken zijn gemaakt.

 2. Verwarm de oven voor op 200 °C.

 3. Een pompoen in plakken snijden is makkelijker gezegd dan gedaan, want het ding is in principe hol. Halveer de pompoen, schep met een lepel de zaden er uit en doe die weg. Schil de pompoenhelft. Haal ‘m met de bolle kant over een mandoline die op de juiste dikte is ingesteld. Inplakken snijden met een scherp keukenmes mag ook. De eerste vier of vijf zullen wel plakken zijn en daarna worden het brede linten. Maakt niet uit.

 4. De knolselderij ook schillen en haal deze ook over de mandoline. Dat worden wel plakken.

 5. Kook een in de melk eerst de plakken pompoen – of knolselderij – een minuut of vijf. Zodat het beetgaar is. Met een spaan eruit scheppen en apart houden. Kook dan de knolselderij – of pompoen.

 6. Neem de ovenschaal en snijd een stuk prei af ter breedte of lengte van de binnenkant van de schaal. Kleed de prei uit. Je hebt nu “plakken” die ontzettend graag willen blijven opgerold. Maar even in de hete melk doen, doet wonderen. Dan zijn ze meegaand.

 7. Leg een laagje knolselderij op de bodem van de schaal. Leg daarop een laagje pompoen – of zo goed of kwaad als het kan: leg er wat pompoen op. Daarover een beetje kaas en dan daarover een laag (een enkele laag) prei. De preivellen vervangen de lasagnebladen. Bouw nog zo’n laag en misschien nog een. Giet er wat melk over. Niet tot bovenaan, ergens halverwege is goed genoeg.

 8. Bestrooi met kaas – wij mengden eerst wat paneermeel met de kaas.

 9. Zet hooguit een half uur in de oven. Serveer en geniet!


5 december 2017
Er liggen drie preien, een kwart (grote) knolselderij en een halve pompoen. Dat was de aanleiding om deze schotel te maken. En hemeltje, wat is dat lekker, zeg. Als we geen paneermeel hadden gebruikt, was het helemaal “low-carb”. Voor wat het waard is.
Mrs.M zat te smullen. En we hadden er een goed glas witte wijn bij – of beter: een glas goede witte wijn. Of allebei.
In elk geval komt deze schotel in het assortiment dat een of twee keer in dit seizoen wordt gemaakt.

5 februari 2023
Wederom weer gemaakt en meteen het recept in het nieuwe receptenformat voor Internet. En inderdaad gesmuld met een glas witte wijn erbij 🙂 En eerlijk gezegd hadden we met zijn tweeën dus bijna een kilo (2 x ca. 400 gr + pei) groenten op. Terwijl 300 gram per persoon per dag de aanbevolen hoeveelheid is.

1 gedachte over “Pompoen-knolselderij-lasagne”

 1. 4 sterren
  Ik ben niet echt een fan van pompoen en ook niet van knolselderij. Maar van de moestuinier in de familie kreeg ik beide en dit recept leek daarom het proberen waard. En ik kan je dit zeggen: wij vonden het erg smakelijk!! Het vult inderdaad als een tierelier en is ook zonder wijn bijzonder smakelijk! Echt voor herhaling vatbaar, bedankt, Anita

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering