Bijzonder smakelijke bereiding van schorseneren met pasta gekookt in rode wijn. Met noten, kaas, dragon en peterselie.
Schorseneren schil het best onder water. Met een dunschiller in de gootsteen of een bak met aangezuurd water. Leg de schorseneren in een pan met eveneens wat aangezuurd water en kook ze beetgaar. Kwartier of iets langer. (Aanzuren met azijn of citroensap voorkomt het bruin worden van de schorseneren.) Afgieten, wat af laten koelen en in stukjes van plm. 1 cm snijden.
Of snijd ze voor het koken in stukjes van 1 cm en de kooktijd is wat korter.
Zet een pan water op om de pasta te koken.
Neem een andere pan en verhit daarin de olie. Smoor de sjalot en knoflook glazig/gelig.
Doe de noten en kruiden (dus ook peterselie en dragon) bij de sjalot en knof. Schep goed door en door. Houd het vuur laag tot middel.
De pasta kan nu wel in het kokend water, toch?
Doe de kaas bij de notenmassa, schep goed om. Eventueel een beetje kookwater erbij om het een smeuïge, grove "saus" te maken.
Doe de schorseneren bij de notenmassa en haal de pan van het vuur.
Als de pasta gaar is deze afgieten en in de pan met de 125 ml rode wijn weer wat opkoken en doorroeren. De pasta neemt nog vocht op: rode pasta. (Nou ja, rood, wel een kleurtje.)
Verdeel de pasta over de borden en daarover de schorseneren-noten "saus".
1) Macadamia noten hebben we niet in huis. Wel hazelnoten en die vrij fijn gemalen in de keukenmachine (2009) en in 2023 hebben we walnoten grof gehakt.
2) Een flinke scheut rode wijn in het kookwater doet al wat voorwerk.
3) Gedroogde dragon gebruikt en ik had geen kervel. Hindert niet, als je maar niet te royaal met de gedroogde dragon bent. Marijke vond het juist lekker.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.