Schorseneren met rode wijnpasta

bron: Internet (www.kochmeister.com)
200 gr tagliatelle (witte/gele); 800 gr schorseneren; 1 sjalot, gesnipperd; 2 tenen knoflook, fijngehakt; 1 bosje dragon, blaadjes fijngesneden; 1 bosje peterselie, blaadjes fijngesneden; 1 bosje kervel, fijngesneden; 75 gr Parmezaanse kaas, beetje fijn geraspt; cayennepeper; 125 ml rode wijn; 50 gr macadamia noten, fijngehakt; peper & zout; olijfolie

De essentie is als volgt: rode pasta en daarop gedrapeerd een "massa" met stukjes schorseneer.

Schil de schorseneren. Het handigste is dit onder water te doen. Met een dunschiller in een bak met aangezuurd water. Leg de schorseneren in een pan met eveneens wat aangezuurd water en kook ze beetgaar. Kwartier of iets langer. (Aanzuren met azijn of citroensap voorkomt het bruin worden van de schorseneren.)
Afgieten, wat af laten koelen en in stukjes van plm. 1 cm snijden.

Het wordt parallel werken, d.w.z. de pasta koken en de "saus" maken voor de stukjes schorseneer. Plan dit goed en houd rekening met de kooktijd voor de pasta. Te gare pasta is niet lekker, te vroeg afgegoten pasta wordt plakkerig (het blijft vocht opnemen, in geval van nood een beetje kookwater bewaren om alsnog de vochtbehoefte te bevredigen).

Als de schorseneren koken dus het kookwater voor de pasta opzetten en twee eetlepels olijfolie verhitten in een pan. Smoor de slajot en de knoflook glazig en doe de kruiden en de gehakte noten erbij. Roer goed door. Dit is een vrij droge massa. Doe de kaas erbij – is de pasta al in het kookwater? – en breng op smaak met peper, zout en een snuf cayennepeper. Desgewenst een klein beetje water erbij doen om het smeuïg te maken. Roer de stukjes schorseneer er door en haal van het vuur.

Als de pasta gaar is deze afgieten en in een pan met die 125 ml rode wijn weer wat opkoken en doorroeren. De pasta neemt nog vocht op: rode pasta.

Op de borden doen en een schep van de schorseneermassa er over. Serveer!

10 februari 2009
Dit is eigenlijk verdomd lekker. Zelfs ook al had ik gefoezeld met de ingrediënten. (Zie opmerkingen.)

OPMERKINGEN
1)    Macadamia noten hebben we niet in huis. Wel hazelnoten en die vrij fijn gemalen in de keukenmachine.
2)    Een flinke scheut rode wijn in het kookwater doet al wat voorwerk.
3)    Gedroogde dragon gebruikt en ik had geen kervel. Hindert niet, maar ik was te royaal met de dragon. Vond het zelf net tè. Marijke vond het juist lekker.

Plaats een reactie