Schorseneren met rode wijnpasta

Schorseneren met in rode wijn gekookte pasta
Voorbereiding
20 min
Kooktijd
30 min
 

Bijzonder smakelijke bereiding van schorseneren met pasta gekookt in rode wijn. Met noten, kaas, dragon en peterselie.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Duits, Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: www.kochmeister.com
Ingredienten
  • 200 gr droge taglitatelle (wit/geel)
  • 800 gr schorseneren, geschild en in stukjes van 1 cm
  • 1 st fikse sjalot, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst, minstens kwartier voor het de pan in gaat
  • 1 bosje platte peterselie, blad fijngehakt
  • 1 bosje dragon, fijngehakt of 1½ eetl droge
  • 75 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • snuf(fen) cayennepeper
  • 50 gr walnoten/macedamianoten/hazelnoten gehakt (niet te fijn)
  • 125 ml rode wijn
  • (peper uit de molen) en zout
  • scheut olijfolie
Bereiding
  1. Schorseneren schil het best onder water. Met een dunschiller in de gootsteen of een bak met aangezuurd water. Leg de schorseneren in een pan met eveneens wat aangezuurd water en kook ze beetgaar. Kwartier of iets langer. (Aanzuren met azijn of citroensap voorkomt het bruin worden van de schorseneren.) Afgieten, wat af laten koelen en in stukjes van plm. 1 cm snijden.

    Of snijd ze voor het koken in stukjes van 1 cm en de kooktijd is wat korter.

  2. Zet een pan water op om de pasta te koken.

  3. Neem een andere pan en verhit daarin de olie. Smoor de sjalot en knoflook glazig/gelig.

  4. Doe de noten en kruiden (dus ook peterselie en dragon) bij de sjalot en knof. Schep goed door en door. Houd het vuur laag tot middel.

  5. De pasta kan nu wel in het kokend water, toch?

  6. Doe de kaas bij de notenmassa, schep goed om. Eventueel een beetje kookwater erbij om het een smeuïge, grove "saus" te maken.

  7. Doe de schorseneren bij de notenmassa en haal de pan van het vuur.

  8. Als de pasta gaar is deze afgieten en in de pan met de 125 ml rode wijn weer wat opkoken en doorroeren. De pasta neemt nog vocht op: rode pasta. (Nou ja, rood, wel een kleurtje.)

  9. Verdeel de pasta over de borden en daarover de schorseneren-noten "saus".

Opmerkingen

1)    Macadamia noten hebben we niet in huis. Wel hazelnoten en die vrij fijn gemalen in de keukenmachine (2009) en in 2023 hebben we walnoten grof gehakt.
2)    Een flinke scheut rode wijn in het kookwater doet al wat voorwerk.
3)    Gedroogde dragon gebruikt en ik had geen kervel. Hindert niet, als je maar niet te royaal met de gedroogde dragon bent. Marijke vond het juist lekker.

10 februari 2009
Dit is eigenlijk verdomd lekker. Zelfs ook al had ik gefoezeld met de ingrediënten.

14 februari 2023
Teneinde oude recepten om te zetten in het nieuwe recept-format dat Google en andere zoekmachines heel fijn vinden, kwam ik dit recept op onze site tegen. Zonder foto’s. En we zijn nu veertien jaar verder. Omgezet en met foto’s. (Hadden beter gekund, maar beter iets dan niets.) Mrs. M vond het verrukkelijk. Die walnoten passen uitstekend.

Plaats een reactie

Waardering