Een wel zeer eenvoudig en heerlijk recept met een grote hoeveelheid bladkool, zoals eeuwig moes of Bremer Scheerkohl (Groninger snijmoes)
Neem een ruime pan en vul deze voor de helft tot twee derde met water (want de bladkool moet er straks in). Breng het aan de kook.
Ondertussen strip je het blad van de nerf (nerven zijn voor de varkens) en je mag het blad wat scheuren om kleiner te maken.
Als het water kookt, de kool erin doen en een paar minuten koken. Tot het zacht begint te worden - oppassen: niet te zacht.
Haal de kool uit het water - water gebruiken we zo meteen voor de pasta - en doe het in een vergiet. Koel het onder koud water terug, zodat het niet blijft doorgaren. Houd het water (dus) aan de kook.
Knijp het water uit de kool. Wij hebben de kool daarna grof gehakt/gesneden (we hadden niet veel gescheurd aan het begin.)
In een stevige (gietijzeren) andere pan een goede scheut olijfolie verwarmen en de knoflook goudgeel bakken.
Doe de kool bij de knof en een fikse soeplepel kookwater. Roer en bak het. Zodanig roeren dat de uitgeknepen kool weer wat losjes wordt.
Kruid de kool rijkelijk met peper uit de molen.
Ondertussen kook je de pasta in het water van de kool
Als de pasta beetgaar (al dente) is, afgieten en door de kool met knoflook roeren. Roer er ook wat grof zeezout door.
Verdeel de pasta-met-kool over de borden en strooi er wat verkruimelde droge rode peper over. Niet te veel. En misschien nog wat zwarte peper uit de molen.
En dan nog wat Parmezaanse kaas erover en hoppa: serveren!
Gekookt en uitgeknepen had ik zo'n 800 gram kool. Dus dat is - volgens de tabel van Voedingscentrum (en dan gebruiken we boerenkool als referentie) - zo'n 1,6 kg grove bladeren, met nerf e.d.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.