Juni, maar ook juli geeft o.a. koolrabi's en worteltjes (peentjes). Dit is een smakelijke combinatie met hazelnoten, citroen en peterselie. Te eten als lauwwarme salade.
Rooster de grof gehakte hazelnoten (of gewoon pletten onder een breed keukenmes) in een droge koekenpan. Blijf erbij, want als het zwart wordt - en dat gebeurt snel - moet het weer opnieuw. Doe de noten in een bakje en zet weg.
Neem een stevige pan (kasserol) en smelt de reuzel/boter cq verhit de olie. (Wij gebruikten reuzel.)
Doe de blokjes peen en koolrabi in het hete vet/olie en roerbak even.
Doe dan de bouillon (niet te veel) erbij en de citroensap. Roer door, vuur laag, het deksel op de pan en pakweg een kwartier stoven.
In een bakje de hazelnoten met de peterselie, wat grof zeezout en de citroenzest mengen.
Als de peen-koolrabi beetgaar is (of net niet beetgaar), van het vuur halen, eventueel afgieten als er veel vocht is vrijgekomen.
Doe in een schaal, eventueel een kloeke scheut hazelnootolie erdoorheen mengen
Bestrooi met het mengsel van noot-citroen-zout en serveer.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.