Gestoofde worteltjes en koolrabi

Gestoofde wortels met koolrabi en hazelnoten

Juni, maar ook juli geeft o.a. koolrabi's en worteltjes (peentjes). Dit is een smakelijke combinatie met hazelnoten, citroen en peterselie. Te eten als lauwwarme salade.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: Norbert Mergen
Ingredienten
  • 500 gr worteltjes, geschoond en ik kleine stukjes van 1 cm of iets meer
  • 3 st kleinere koolrabi's, schillen (onder dikker dan boven) en ongeveer even grote blokjes maken
  • klont boter of reuzel of scheut olie
  • 60 gr hazelnoten, grof gehakt
  • klein bosje peterselie – de echte, dus platte – blad fijngesneden
  • ½ theel grof zeezout
  • beetje groentebouillon (ca. 100-150 ml)
  • scheut hazelnootolie optioneel
Van een biologische citroen:
  • 1-2 eetl citroensap
  • zest/rasp van de schil, wat klein gesneden
Bereiding
  1. Rooster de grof gehakte hazelnoten (of gewoon pletten onder een breed keukenmes) in een droge koekenpan. Blijf erbij, want als het zwart wordt – en dat gebeurt snel – moet het weer opnieuw. Doe de noten in een bakje en zet weg.

  2. Neem een stevige pan (kasserol) en smelt de reuzel/boter cq verhit de olie. (Wij gebruikten reuzel.)

  3. Doe de blokjes peen en koolrabi in het hete vet/olie en roerbak even.

  4. Doe dan de bouillon (niet te veel) erbij en de citroensap. Roer door, vuur laag, het deksel op de pan en pakweg een kwartier stoven.

  5. In een bakje de hazelnoten met de peterselie, wat grof zeezout en de citroenzest mengen.

  6. Als de peen-koolrabi beetgaar is (of net niet beetgaar), van het vuur halen, eventueel afgieten als er veel vocht is vrijgekomen.

  7. Doe in een schaal, eventueel een kloeke scheut hazelnootolie erdoorheen mengen

  8. Bestrooi met het mengsel van noot-citroen-zout en serveer.

Opmerkingen
  • Je kan ook geen zest/rasp gebruiken en wat sap door de hazelnoot en peterselie mengen.
  • Het is onze mening dat groenten nooit te gaar mogen zijn, maar een beet moeten houden.
  • Wij hebben de blokjes wortel-koolrabi laten uitlekken en iets laten afkoelen; een lauwwarme maaltijd.

24 juni 2009
De laatste little gems (sla) gegeten en dit. Smaakt goed, die combinatie met de hazelnoten en peterselie. Na de tajine van schaap met tuinbonen van gisteren houden we het voorlopig weer vegetarisch.

17 juli 2023
Veertien jaar later weer eens gemaakt. Nu met foto’s. Gisteren hadden we veel witte wortels geoogst – eigenlijk uitgedund. Variëteiten White Satin en Küttiger (oud Zwitsers ras). Dus met de blokjes koolrabi ziet het er nogal bleekjes uit. Maar, zoals mrs. M zei: “Dit is erg smakelijk.” Dat was wel nadat ze een straaltje hazelnootolie erover had gedaan. Ze miste iets van een saus en dreigde met mayonaise of ketchup.

Plaats een reactie

Waardering