Een zeer smakelijke, niet moeilijk te maken ovenschotel met wortelen en gehakt, waar je je enorme oogst wortelen in kunt verwerken. Met gember.
Verwarm de oven voor op 200℃
Breng de rijst aan de kook (1 kopje rijst + 2 à 3 kopjes water), laat het een minuut of tien op het vuur koken en zet dan de pan over in de ecostoof. (Dat is een hooikist in de vorm van een grote holle kussen, het spaart energie.)
Schil de wortelen (met een beugelschiller gaat het heel makkelijk) en snijd ze in plakjes van pakweg ½ cm dik (met een mandoline gaat dat heel makkelijk).
Breng in een pan een goede laag water aan de kook en kook de plakjes wortelen een paar minuten, tot ze beetgaar zijn. Afgieten en uit laten dampen.
In een ruime stevige pan een eetlepel ghee verhitten en de rundergehakt rul bakken.
Doe de ui bij de gehakt, net als de sambal en de ketjap of sojasauzen. Schep goed door en door om.
In de pan waarin je de wortelen hebt gekookt, kan je dit goed mengen met de gember en de rozijnen.
Sommigen willen een ovenschaal invetten. Dat hoeft volgens ons niet.
Verdeel de wortelen (met de gember en rozijnen) over de bodem van de schaal.
Drapeer daaroverheen het gehaktmengsel.
Check de ecostoof - is de rijst gaar (genoeg)?
Verdeel de rijst over de gehakt en strooi daaroverheen de amandelen.
Zet een kwartier in de hete oven.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.