Ovenschotel wortelen met gehakt

wortel-rundergehakt met amandelen ovenschotel

Een zeer smakelijke, niet moeilijk te maken ovenschotel met wortelen en gehakt, waar je je enorme oogst wortelen in kunt verwerken. Met gember.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Voor: 2 Personen
Ingredienten
 • 100 gr volkoren basmatierijst
 • 500 gr wortelen (winterpenen, Küttiger, white satin)
 • 2 cm verse gember, geraspt
 • 2 st ui, gesnipperd
 • 200 gr rundergehakt
 • 1 hand rozijnen
 • 15 gr amandelschaafsel
 • scheut ketjap manis of lichte en donkere sojasaus
 • 1 eetl sambal manis of 1 theel sambal oelek
 • ghee
Bereiding
 1. Verwarm de oven voor op 200℃

 2. Breng de rijst aan de kook (1 kopje rijst + 2 à 3 kopjes water), laat het een minuut of tien op het vuur koken en zet dan de pan over in de ecostoof. (Dat is een hooikist in de vorm van een grote holle kussen, het spaart energie.)

 3. Schil de wortelen (met een beugelschiller gaat het heel makkelijk) en snijd ze in plakjes van pakweg ½ cm dik (met een mandoline gaat dat heel makkelijk).

 4. Breng in een pan een goede laag water aan de kook en kook de plakjes wortelen een paar minuten, tot ze beetgaar zijn. Afgieten en uit laten dampen.

 5. In een ruime stevige pan een eetlepel ghee verhitten en de rundergehakt rul bakken.

 6. Doe de ui bij de gehakt, net als de sambal en de ketjap of sojasauzen. Schep goed door en door om.

 7. In de pan waarin je de wortelen hebt gekookt, kan je dit goed mengen met de gember en de rozijnen.

Ovenschaal vullen
 1. Sommigen willen een ovenschaal invetten. Dat hoeft volgens ons niet.

 2. Verdeel de wortelen (met de gember en rozijnen) over de bodem van de schaal.

 3. Drapeer daaroverheen het gehaktmengsel.

 4. Check de ecostoof – is de rijst gaar (genoeg)?

 5. Verdeel de rijst over de gehakt en strooi daaroverheen de amandelen.

 6. Zet een kwartier in de hete oven.

Opmerkingen
 • Wij hadden geen amandelsnippers, wel wat amandelen en deze in de keukenmachine klein gemalen (oppassen dat het geen amandelmeel wordt)
 • In plaats van ketjap manis hebben wij dus sojasaus gebruikt: light en een beetje dark. Maar worcestersaus kan ook heel goed. Alleen dan iets anders nemen dan sambal – misschien rode peper (al dan niet gedroogde ‘pepervlokken’)

 

21 oktober 2023
Vandaag oogstten we veel witte wortels: white satin. Vandaar dat je geen oranje op de foto ziet. Het waren forse exemplaren die net zo groot waren als winterpenen. Eigenlijk zijn er niet zo veel gerechten met louter wortelen (peen) in de hoofdrol. Ja, er zijn allerlei salades. En er is hutspot. Of natuurlijk de Potage Crécy.
Voor deze ovenschotel is wortel de basis. In het oorspronkelijke recept wordt 300 gram winterpenen gebruikt, wij vinden dat je per persoon minstens 300 gram groenten moet eten, dus de hoeveelheid was bij ons ruim een pond. En dan twee uien in plaats van één.
De wortelen koken we voor. De reden is dat rauwe wortel weinig voedingswaarde heeft. De vezels zijn zo taai dat ons lichaam lang niet alles kan opnemen. Wat voorkoken verbetert de verteerbaarheid.
Omdat er geen aardappelpuree of dikke sauzen worden gebruikt die de boel bij elkaar houden, is de ovenschotel op het bord een ‘los’ geheel. Maar dat mag de pret niet drukken en de smaak is uitstekend!

Plaats een reactie

Waardering