Zoete taart van pompoen met wat sinaasappelschil, kardemom, gember en vanille. Uitstekende afsluiting van een lichte maaltijd.
Verwarm de oven voor op 190o C. Dit is een recept voor een springvorm van 22 cm.
Smelt de boter in een pannetje, haal van het vuur en voeg al roerend suiker, zout en bloem toe, kneed er dan een soepel deeg van. (Dat is in het begin eerder een beslag, maar wordt later droog en korrelig.)
Bekleed een (lage) springvorm met bakpapier en duw het deeg in de vorm. Laat dit koud worden in de koelkast.
Kook de stukken pompoen in wat water in een kwartiertje zacht en stamp tot moes (laat even iets afkoelen).
Meng met een mixer eieren, suiker, room, sinaasappelrasp, kardemom, gember en vanille en voeg daarna de pompoenpuree toe.
Haal de bakvorm met deeg uit de koelkast en bestrooi de bodem met verkruimeld amandelspijs.
Giet er dan de vulling rustig overheen (wellicht komt de amandelspijs naar boven drijven, maar dat geeft niets) en bak de pompoentaart in 45-60 minuten gaar.
Laat afkoelen en serveer hem naar believen met een flinke klodder slagroom.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.