Met prei kan je veel variëren, met kerrie, met wortel, met krenten. En taart is altijd lekker. Dus hier een soort van basis preitaart met variatiemogelijkheden
Doe het meel en het zout in een kom en snipper de boter er bovenop. Af en toe ronddraaien zodat de klontjes boter los blijven. Met twee messen de botervlokken in het meel tot korreltjes snijden, alsof het grof broodkruim is. (Je kan dit ook met je vingers doen.) Maak er een kuiltje in, doe het eigeel (als je dat wilt) en het water erbij en kneed het tot een soepel deeg.
Rol het deeg uit tot een halve centimeter dikte en bekleed daarmee een ingevette vorm.
Prik met een vork een paar keer in het deeg om blaasvorming tijdens het bakken te voorkomen.
Preiringen wassen en uit laten lekken (vergiet of evt een slazwieper gebruiken)
Neem een pan en verwarm daarin de olie en kerrie, doe de prei en wortelbrokjes (optioneel) erbij en smoor deze glazig.
Laat de prei wat afkoelen.
Klop in een kom de eieren met de peper en het zout los. (En, optioneel: meng de ricotta of crème frâche erdoor.)
Meng de prei erdoor.
Meng - niet alle - kaas erdoor. En krenten (als je dat belieft).
Verdeel het mengsel over het deeg in de bakvorm. Strooi er de graanvlokken over en/of nog wat kaas. Bak het in ca. 40 minuten in het midden van de oven.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.