Preitaart

Van: Odin
Deeg: 300 g gebuild tarwemeel; mespunt zout; 60 g koude boter; 1½ dl koud water; Vulling: 1 kg prei; 2 eetl. olijfolie; 3 theel. kerrie; 1 theel. zout; peper; 2 eieren; 6 eetl. graanvlokken; 150 gr belegen kaas

Verwarm de oven voor op 200o C.

Doe het meel en het zout in een kom en snipper de boter er bovenop. Af en toe ronddraaien zodat de klontjes boter los blijven. Met twee messen de botervlokken in het meel tot korreltjes snijden. Maak er een kuiltje in, doe het water erbij en kneed het tot een soepel deeg. Rol het deeg uit tot een halve centimeter dikte en bekleed daarmee een ingevette vorm. Prik met een vork een paar keer in het deeg om blaasvorming tijdens het bakken te voorkomen.
Was de prei en snijd deze fijn. Neem een pan en verwarm daarin de olie en kerrie, doe de prei erbij en smoor deze glazig.
Klop de eieren met de peper en het zout los. Meng dit met de prei. Rasp de kaas en meng dit door het groentemengsel. Verdeel dit over het deeg in de bakvorm en bak het in ca. 40 minuten in het midden van de oven.

1 maart 2006

24 december 2007
Ik heb deze taart zeker een keer of vijf al gemaakt. Vanavond weer simpel: prei en kerrie. Het is inderdaad een taart voor vier personen: er bleef een kwart over.

OPMERKINGEN
1.    Variaties: met champignons, met een dikke winterwortel en krenten.
2.    Voor het deeg gebruik ik gewone (witte) bloem. Heb het eens gemengd met speltmeel en een keer met roggemeel.
3.    24-12-07: met biologische volkorenbloem van La Vialla.

Plaats een reactie