Morkovcha is een Russische of Koreaanse friszure ietwat pittige wortelsalade met ui, knoflook en koriander. Het heeft iets van kimchi. Heerlijk als koud bijgerecht.
De wortels julienne snijden gaat makkelijk met een mandoline. Doe ze in een ruime kom.
Bestrooi ze met zout en een kloeke scheut witte azijn. Meng en laat minstens een half uur staan.
Breng over in een vergiet, giet het vocht uit de kom weg. Spoel evt de wortelslierten in het vergiet even snel na (om overtollig zout kwijt te raken.) Laat uitlekken.
Doe de uitgelekte wortelslierten terug in de kom. Leg in het midden de knoflook erop.
Bak in een koekenpan de uisnippers bruin. Tegen de tijd dat het bruin is, het korianderzaad en cayennepeper toevoegen. Vuur uit. Kieper de ui en de olie uit de pan over de knoflook die op de wortel ligt. Het zal eventjes sissen.
Veeg de koekenpan schoon en rooster het sesamzaad. (Let op, dat is opeens te bruin.)
Korianderpoeder erbij, schep goed om, sesamzaad erover en serveer!
Het lekkerste is als je de salade nog een middag tot hele dag laat staan, voor het wordt opgediend.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.