Morkovcha

Sovjet-Koreaanse wortelsalade Morkovcha

Morkovcha is een Russische of Koreaanse friszure ietwat pittige wortelsalade met ui, knoflook en koriander. Het heeft iets van kimchi. Heerlijk als koud bijgerecht.

Gang: Bijgerecht
Keuken: Russisch
Voor: 6 Personen
Auteur: Traditioneel
Ingredienten
  • 500 gr Julienne gesneden wortel(s)
  • 4 tenen knoflook, medium formaat, fijngehakt
  • 1 st forse ui, gesnipperd
  • scheut azijn
  • 1 eetl zout
  • scheutje arachideolie of zonnebloemolie (In Rusland: zonnebloemolie)
  • zwarte peper
  • ¼ theel cayennepeper
  • ½ theel korianderpoeder
  • 2 eetl korianderzaad
  • 1 eetl sesamzaad, geroosterd
Bereiding
  1. De wortels julienne snijden gaat makkelijk met een mandoline. Doe ze in een ruime kom.

  2. Bestrooi ze met zout en een kloeke scheut witte azijn. Meng en laat minstens een half uur staan.

  3. Breng over in een vergiet, giet het vocht uit de kom weg. Spoel evt de wortelslierten in het vergiet even snel na (om overtollig zout kwijt te raken.) Laat uitlekken.

  4. Doe de uitgelekte wortelslierten terug in de kom. Leg in het midden de knoflook erop.

  5. Bak in een koekenpan de uisnippers bruin. Tegen de tijd dat het bruin is, het korianderzaad en cayennepeper toevoegen. Vuur uit. Kieper de ui en de olie uit de pan over de knoflook die op de wortel ligt. Het zal eventjes sissen.

  6. Veeg de koekenpan schoon en rooster het sesamzaad. (Let op, dat is opeens te bruin.)

  7. Korianderpoeder erbij, schep goed om, sesamzaad erover en serveer!

  8. Het lekkerste is als je de salade nog een middag tot hele dag laat staan, voor het wordt opgediend.

5 december 2023
Morkovcha. Je moet het leren uitspreken. ‘Morkov’ is wortel in het Russisch en de ‘cha’ schijnt van het Koreaanse woord voor salade te komen. Een gerecht dat door etnische Koreanen, die in Sovjet-landen leefden, is bedacht, omdat men niet over Chinese kool voor kimchi beschikte.
Dit recept zwerft al een hele tijd door de keuken en kamer. Telkens komt het er niet van om het te maken. Maar vandaag wel. We hadden het lang geleden gevonden op de site van The Silk Road Chef (een site die overigens geen nieuwe items meer heeft, sinds 25 december 2017, maar er nog wel is) en het intrigeerde. Nu zeker een anti-Ruslandstemming heerst vanwege de oorlog tegen Oekraïne, leek het aardig dit eens te maken. (Absoluut niet omdat we pro-Russisch zouden zijn, integendeel.)

Plaats een reactie

Waardering