Het heet Brabantse Puree, en het is een bijzonder smakelijke spruitjesstamppot met een historisch karakter, als we Groentekookboek moeten geloven.
Kook de spruitjes 5 minuten en giet ze af.
Smelt intussen de reuzel in een kasserol (of andere pan met dikke bodem). Fruit de ui erin tot ze zacht is, maar niet bruin.
Meng de spruitjes en de aardappelblokken erdoor.
Giet er een halve liter kokend water bij en 2 afgestreken theelepels zout, wat peper en een snuf nootmuskaat.
Laat alles ca. 30 minuten zachtjes koken tot de groenten zeer zacht zijn.
Afgieten
Draai de groenten door de groentemolen tot een puree en doe die terug in de pan. Warm de puree op, doe er boter en melk bij tot ze mooi zacht is, maar absoluut niet vloeibaar.
1) Het heeft (net) geen 30 minuten kooktijd nodig en het voorkoken van de spruitjes is tegenwoordig overbodig.
2) Dit is dus eigenlijk een gewone spruitjesstamppot. We hebben kort de staafmixer er in gezet om het effect van de groentemolen te bereiken. Maar we houden ook van een beet.
3) Reuzel geeft natuurlijk wel een speksmaak, maar kan ook met olijfolie of ghee worden gemaakt.
2) Dit is ook een basis voor soep: meer water, meer peper enz. Niet te veel melk, want dat maakt de soep zwaar.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.