Zelf leverworst maken is niet erg moeilijk. Lever, varkensgehakt en kruiden. Dit is een oud-nederlands streekrecept dat uitstekend smaakt.
Vlees en spek 10 minuten koken.
Vlees en spek 10 minuten koken. Maal de rauwe lever twee maal (wij hebben de keukenmachine, een Magimix, gebruikt).
Haal het zwoerd (de huid) van de spek en snijd de spek in kleine dobbelsteentjes.
Doe alles in een kom en meng; voeg de dobbelsteentjes spek op het laatst toe. (Oppassen dat ze niet aan elkaar blijven kleven. Eventueel vlak tevoren overgieten met kokend water.)
Vul de darmen voor ¾ en bindt ze stevig af. (Kunstdarmen mogen helemaal worden volgestopt.)
Dat vullen van de kunstdarm is wel een kunstje. (Wij gebruiken een jam-trechter.) Maar ook het strak afbinden is een vaardigheid. Het mag de pret niet drukken.
De worsten in een pan met kokend water met zout leggen en ca. 1½ uur tegen de kook aanhouden. Als ze gaar zijn voorzichtig uit het water nemen en laten afkoelen.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.