Borlottibonen-speltsoep is een supersoepie van kievitsbonen, zo heten ze in het Nederlands, en spelt. Even van te voren plannen in verband met het weken van de bonen en de spelt. Maar dan is het snel gemaakt.
Giet het weekwater van de bonen weg en doe ze, tezamen met de andere ingrediƫnten, in pan. Doe er zoveel water bij dat de bonen ruim onder staan. Op laag vuur koken tot de bonen gaar zijn (1-2 uur). Afgieten, maar het kookvocht bewaren.
Neem een kasserol en bak de groenten, ca. een kwartier met het deksel op de pan, in de olijfolie op laag vuur tot ze zacht zijn, maar niet bruin.
Doe de tomatenpuree erbij en de gare bonen.
Meet de hoeveelheid kookvocht van de bonen en vul het desnoods met water aan tot een halve liter. Doe dit ook in de pan en breng het geheel weer aan de kook.
Een half uur zachtjes laten doorkoken. Alles is nu zacht en gaar.
Pureer met de staafmixer of in een keukenmachine. Breng op smaak met peper & zout.
Doe vervolgens de uitgelekte spelt erbij. Laat op laag vuur zachtjes koken tot de spelt gaar is (dat kan een half uur duren). Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Als het te dik wordt, verdunnen met wat water.
Als de spelt gaar is wat fijngesneden rozemarijn en/of salie er door roeren.
Nog even opwarmen en opdienen met wat versgemalen peper en een scheutje olijfolie erover.
Farro is spelt in het Italiaans. Spelt is een (oud) graan dat geschikt is voor mensen met een tarwe-allergie (uiteraard na eerst de arts te hebben geraadpleegd). In sommige biologische winkels kan je farro-varianten kopen. Echte spelt halen we bij de molenaar.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.