Borlottibonen-speltsoep

Borlottibonen spelt-soep
Voorbereiding
1 d
Kooktijd
1 uur 15 min
 

Borlottibonen-speltsoep is een supersoepie van kievitsbonen, zo heten ze in het Nederlands, en spelt. Even van te voren plannen in verband met het weken van de bonen en de spelt. Maar dan is het snel gemaakt.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 2 Personen of meer
Auteur: Giorgio Locatelli Made in Italy
Ingredienten
Bonen:
  • 200 gr gedroogde borlottibonen/kievitsbonen (een nacht geweekt)
  • 4 st knoflooktenen, gepeld
  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes
  • 2 eetl olijfolie
Soep:
  • 100 gr spelt (een nacht geweekt)
  • 1 st wortel, in kleine stukjes
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes
  • 2 st rode ui, gesnipperd
  • 1 eetl tomatenpuree of 2 brandywine tomaten, ontveld
  • 2 eetl olijfolie
  • verse salie en/of rozemarijn
  • peper uit de molen en zout
Bereiding
  1. Giet het weekwater van de bonen weg en doe ze, tezamen met de andere ingrediënten, in pan. Doe er zoveel water bij dat de bonen ruim onder staan. Op laag vuur koken tot de bonen gaar zijn (1-2 uur). Afgieten, maar het kookvocht bewaren.

  2. Neem een kasserol en bak de groenten, ca. een kwartier met het deksel op de pan, in de olijfolie op laag vuur tot ze zacht zijn, maar niet bruin.

  3. Doe de tomatenpuree erbij en de gare bonen.

  4. Meet de hoeveelheid kookvocht van de bonen en vul het desnoods met water aan tot een halve liter. Doe dit ook in de pan en breng het geheel weer aan de kook.

  5. Een half uur zachtjes laten doorkoken. Alles is nu zacht en gaar.

  6. Pureer met de staafmixer of in een keukenmachine. Breng op smaak met peper & zout.

  7. Doe vervolgens de uitgelekte spelt erbij. Laat op laag vuur zachtjes koken tot de spelt gaar is (dat kan een half uur duren). Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Als het te dik wordt, verdunnen met wat water.

  8. Als de spelt gaar is wat fijngesneden rozemarijn en/of salie er door roeren.

  9. Nog even opwarmen en opdienen met wat versgemalen peper en een scheutje olijfolie erover.

Opmerkingen

Farro is spelt in het Italiaans. Spelt is een (oud) graan dat geschikt is voor mensen met een tarwe-allergie (uiteraard na eerst de arts te hebben geraadpleegd). In sommige biologische winkels kan je farro-varianten kopen. Echte spelt halen we bij de molenaar.

  1. Sommige bronnen spreken van een nacht weken van spelt. Na 14 uur weken zijn de speltkorrels al ‘gaar’ (doorweekt).
  2. Neem niet te weinig rozemarijn. Enkele takjes strippen en de blaadjes fijnhakken. Een goede eetlepel, zou ik zeggen.
  3. De aangegeven hoeveelheid is een maaltijdsoep voor 2 personen of een stevig voorgerecht voor vier.

19 december 2007
Misschien nu een jaar geleden moest ik van Marijke een pak spelt meenemen van de molen. Dan zou ze het zelf malen en brood maken. Ach, het meis heeft vaak van die goede voornemens die door nog betere worden overschaduwd. Enfin, we hebben dus een pak spelt. En ik heb bij het inventariseren van het groentezaad geconstateerd dat ik erg veel kievitsbonen heb gespaard. Te veel om volgend jaar te kunnen leggen. Dus maak ik morgen deze soep en zet in vanavond de bonen en de spelt in de week.

20 december 2007
Gemaakt! Supersoepie. Alleen moeten we wachten tot eind 2008 als er weer voldoende bonen zijn.

18 januari 2024
De borlottibonen-speltsoep maken we wel elk jaar. Zo ook vandaag. En het is nog steeds heel, heel erg lekker!

Plaats een reactie

Waardering