Heerlijke gratin van jong brandnetelblad, daslook en wat prei op een laag aardappel en met geraspte kaas.
Verwarm de oven voor op 200o C.
Schil de aardappelen en kook ze net gaar. Afgieten en afkoelen. In plakken snijden.
Was het blad van de netels en daslook. Breng een ruime pan water aan de kook en blancheer of kook de bladeren kort. Uit laten lekken in een vergiet, evt. wat water eruit drukken en dan fijnhakken.
Neem een ruime (koeken-)pan en verwarm de olie. Smoor de ringen prei gaar (evt een scheutje water erbij). Doe dan nog even de gehakte bladeren erbij en meng goed. Breng op smaak met peper en zout. Vuur uit.
Klop in een kom de room en de eieren tot een geheel. Doe er een snuf zout door en/of een beetje geraspte kaas.
Vet een ovenschaal in met de boter. Beleg de bodem met de plakken aardappel. Daarop een laag groen. Eventueel dit herhalen. Giet het room erover en bestrooi het geheel met kaas.
Bak een goed kwartier in de oven en serveer.
Vroeg in het voorjaar prikken de jonge toppen van brandnetels niet. Anders even een uurtje of zo laten liggen.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.