Print

Bieten-spelt-salade

Eenvoudige en zeer smakelijke herfstsalade die weliswaar een lange doorlooptijd kent, maar verder eenvoudig is te maken.

Gang bij- of hoofdgerecht, voor-
Keuken Nederlands
Voorbereiding 16 uur
Kooktijd 20 minuten
Totaal 1 dag 7 uur 30 minuten
Voor 4 personen
Auteur NRC Handelsblad 22 maart 2007 + verbeteringetje

Ingredienten

  • 300 gr. spelt;
  • 1 kippenbouillon blokje;
  • 1 bosje verse bieten met loof 300 gr. bietjes, 250 gr. loof;
  • 2 tenen knoflook fijngehakt.
  • 1 dl. olijfolie;
  • 2 à 3 eetl. balsamico azijn of vijgen balsamico;
  • wat echte fèta;
  • zout & peper; 

Bereiding

  1. Week de spelt 5 a 6 uur.
  2. Kook ze 25 tot 30 minuten in ruim water met de bouillon. Afgieten, goed uit laten lekken en dan in een schaal doen met 4 tot 5 eetlepels olijfolie erdoor geroerd.
  3. Scheidt bieten van loof (of neem snijbiet, dat is speciaal loof).
  4. Kook de bieten een uurtje of wikkel de bieten in aluminiumfolie en leg ze ca. 1½ uur in de oven op 200o C. (Zie bij Chioggia salade.)  Laat ze iets afkoelen, pel ze en snijd ze in stukjes van ca. 1 x 1 cm. Schep om met 1 eetl. olijfolie.
  5. Trek het loof van de bladnerf, nerf kan weg. Was het loof en laat het goed lang uitlekken of slinger het droog in een slazwieper. Snijd het in stukken.
  6. Verhit 3 a 4 eetl. olijfolie in een kasserol, fruit de knoflook en schep het loof erdoor. Leg het deksel erop en laat iets van tien minuten stoven. Af en toe omscheppen.
  7. Schep loof (met knof), bietjes en spelt door elkaar. Niet te veel balsamico-azijn erdoor. Omscheppen. Met peper en zout op smaak brengen en dan wat fèta erover strooien. Dien op.

Opmerkingen

In ons recept gebruikten we rode bieten met rood blad.