Print

Zwarte bonen chili met aroniabessen

Aroniabessen zijn de aller-allergezondste bessen die er zijn. Maar zo niet te eten. Wel voor jam, gedroogd om thee van te maken en in dit gerecht. Het lijkt bizar en zo ziet het er ook uit. Zwarte bonen en bijna even grote zwarte bessen. Maar het smaakt!

Gang Hoofdegerecht
Keuken Internationaal
Voorbereiding 3 uur
Kooktijd 30 minuten
Voor 4 Personen
Auteur Internet en eigen bewerking

Ingredienten

  • 150 gr aroniabessen (appelbessen) gewassen en van steeltjes ontdaan
  • ½ ltr kippenbouillon (of groentenbouillon)
  • scheut arachide-olie
  • 2 st uien grof gehakt
  • 4 st tenen knoflook geperst (kwartier tevoren)
  • 1 st groene peper fijngehakt
  • 200-250 gr varkensgehakt
  • 1 theel komijnpoeder
  • 1 theel korianderpoeder
  • 1 theel mosterdpoeder (gun powder)
  • 1 theel oregano gedroogde
  • 500 gr tomaten, gehakt
  • 500 gr zwarte bonen reeds gekookt
  • hele grote hand of twee handen vers korianderblad grof gehakt

Bereiding

Voor-bereiding

  1. De zwarte bonen week je de voorgaande nacht en kookt ze in een paar uur beetgaar. Het is lastig in te schatten hoeveel gedroogde bonen nodig is om 500 gram gekookte over te houden. Houd het eens op 327,6 gram gedroogde bonen :-)

Bereiding

  1. Kook de bouillon. Doe er dan de bessen bij, vuur uit en zet weg.

  2. Neem een stevige (gietijzeren) pan en verhit de scheut olie. Arachide heeft de voorkeur, omdat het erg heet kan worden en we gaan ui maar ook gehakt bakken.

  3. Bak de ui, het mag een beetje bruin worden. Als het er goed uitziet de peper, knof en het gehakt erbij doen en deze laatste rul bakken. Dus zo min mogelijk klonten of balletjes gehakt. Ook het gehakt mag een beetje bruin worden en zelfs (kort) aan de bodem van de pan aanbakken.

  4. Doe dan de tomaat en de kruiden erbij. En misschien een paar kleine scheutjes van de bouillon, waar de aronia's nog steeds in drijven. Vuur laag en een tijdje laten stoven - zonder deksel.

  5. Op gevoel, maar na pakweg acht minuten de bonen erbij doen en omscheppen. Dan de aronia's erdoor. Niet de bouillon. Die mag weg.

    Laat alles even doorwarmen, schep de koriander erdoor en klaar!

Opmerkingen

  1. Voor gehakt kan vegetarisch gehakt, rundergehakt of zelfs kippengehakt worden gebruikt.
  2. Tomaten mogen ook uit blik komen. Maar superrijp uit eigen tuin (kas/serre) is nog beter. Blik is dan #2 en van de groentenboer of uit de supermark... tja, die worden onrijp geplukt, kleuren wel rood, maar de voedingswaarde en smaak is belabberd. Ingeblikte tomaten worden rijp geplukt en zijn daarom gezonder dan tomaten uit de winkel. Lees dit boek. Waarin ook staat waarom je knof minstens een kwartier tevoren moet hakken of persen. 
  3. Verrassend genoeg zijn de droge aronia's door het weken in de bouillon sappig en zelfs enigszins smakelijk geworden.