Gedroogde kabeljauw op Portugese wijze. De Alentejo is het zuidelijke gebied van Portugal, boven de Algarve. Er zijn heel veel recepten met deze naam.
De droge vis moet zeker 36 uur lang in water worden geweekt. Verschoon het water een aantal maal. (Wij hadden de bak in de koelkast. Dit is niet noodzakelijk.)
Kook de plakjes aardappel. Dit gaart sneller dan hele aardappelen. Beetgaar, een tikkeltje aan de rauwe kant is goed.
Afgieten en uit laten lekken - dus ook afkoelen.
De paprika's in dunne ringen snijden. De zaadlijsten eruit halen.
Neem een ruime koekenpan en bak de paprikaringen wat aan, doe de knoflook erdoor. Bestrooi met wat peper en (grof) zout.
Pocheer de vis een tien minuten in (bijna) kokend water. Haal 'm eruit, laat wat afkoelen en probeer de vis te "fileren" - d.w.z. vel eraf, graten eruit, grotere stukken zien te behouden (de kleine brokjes bewaren voor bijvoorbeeld een vissoep of curry).
Verwarm de oven voor op pakweg 180°C
Neem een ovenschaal. Smeer olijfolie over de bodem.
Leg er een laag aardappelplakjes op. Daarop een laag vis, daarop paprikaringen en tomaat. Even met de pepermolen eroverheen. Een paar olijfringen mogen ertussen. En dan nog eens. Dek af met aardappelen. Giet er een straaltje olijfolie over en verdeel de rest van de olijfringen erover.
Zet drie kwartier in de oven. De bovenkant moet beginnen te bruinen.
Haal uit de oven en bestrooi met peterselie
Verdeel in porties en schep op de borden. (Ja, het valt uit elkaar, maar dat doet het ook in mond en maag.)
Er zijn verschillende recepten voor 'bacalhau à Alantejana'. Ook soepen. Dit is een eigen samenstelling van twee recepten. De geweekte stokvis is nogal smakeloos, dus het gerecht moet wat pit krijgen. De gebakken paprikaringen helpen daarbij goed.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.