Bacalhau à Alantejana

Bacalhau (stokvis, klipvis) à Alantejana
Voorbereiding
3 d 45 min
Kooktijd
45 min
 

Gedroogde kabeljauw op Portugese wijze. De Alentejo is het zuidelijke gebied van Portugal, boven de Algarve. Er zijn heel veel recepten met deze naam.

Gang: Hoofdgerecht
Voor: 4 Personen
Auteur: MergenMetz en Judith Smedes
Ingredienten
 • 1 bacalhau (stokvis)
 • 3 tenen knoflook fijngehakt, een kwartier tevoren
 • 2 st groene paprika
 • 750 gr aardappelen (vastkokend, zoals roseval) geschild, in dunne plakjes (5 mm of zo)
 • 1 bosje peterselie (echte peterselie = platte peterselie) blad niet te grof gehakt
 • 6 tomaten in plakken
 • olijfolie
 • peper uit de molen, grof zeezout
 • 20-30 groene olijven in ringen gesneden
Bereiding
 1. De droge vis moet zeker 36 uur lang in water worden geweekt. Verschoon het water een aantal maal. (Wij hadden de bak in de koelkast. Dit is niet noodzakelijk.)

 2. Kook de plakjes aardappel. Dit gaart sneller dan hele aardappelen. Beetgaar, een tikkeltje aan de rauwe kant is goed.

  Afgieten en uit laten lekken – dus ook afkoelen.

 3. De paprika's in dunne ringen snijden. De zaadlijsten eruit halen.

 4. Neem een ruime koekenpan en bak de paprikaringen wat aan, doe de knoflook erdoor. Bestrooi met wat peper en (grof) zout.

 5. Pocheer de vis een tien minuten in (bijna) kokend water. Haal 'm eruit, laat wat afkoelen en probeer de vis te "fileren" – d.w.z. vel eraf, graten eruit, grotere stukken zien te behouden (de kleine brokjes bewaren voor bijvoorbeeld een vissoep of curry).

 6. Verwarm de oven voor op pakweg 180°C

 7. Neem een ovenschaal. Smeer olijfolie over de bodem.

 8. Leg er een laag aardappelplakjes op. Daarop een laag vis, daarop paprikaringen en tomaat. Even met de pepermolen eroverheen. Een paar olijfringen mogen ertussen. En dan nog eens. Dek af met aardappelen. Giet er een straaltje olijfolie over en verdeel de rest van de olijfringen erover.

 9. Zet drie kwartier in de oven. De bovenkant moet beginnen te bruinen.

 10. Haal uit de oven en bestrooi met peterselie

 11. Verdeel in porties en schep op de borden. (Ja, het valt uit elkaar, maar dat doet het ook in mond en maag.)

Opmerkingen

Er zijn verschillende recepten voor ‘bacalhau à Alantejana’. Ook soepen. Dit is een eigen samenstelling van twee recepten. De geweekte stokvis is nogal smakeloos, dus het gerecht moet wat pit krijgen. De gebakken paprikaringen helpen daarbij goed.


15 augustus 2019
Bij de visafdeling was een verkeerde zending aangekomen: stokvis/klipvis. En daar moesten ze van af. Geen probleem. Klipvis is Portugese stokvis, die open is geklapt en gezouten. Wij hadden stokvis: ongezouten “gesloten” vis, d.w.z. natuurlijk wel de ingewanden eruit en de kop eraf.
Omdat we met zijn tienen zouden eten, zijn drie vissen geweekt. Dat was meer dan voldoende voor twee ovenschalen, elk voor zes porties.
Judith kwam wat eerder om te helpen. Zij is professioneel kok en heeft vaak een leuke ideeën. Ik worstelde met de smakeloosheid van de vis en hoe dat te pimpen. Gewoon aardappelen, tomaat en paprikaringen ertussen doen, zou het niet worden. Judith suggereerde de paprika voor te bakken, met wat knof. Dat speelde al door mijn hoofd, maar als zij het zegt moet het goed zijn.

Sommige mee-eters vonden het erg lekker, Mrs. M zei de volgende dag dat ze het niet zo heel bijzonder vond. Eerlijk gezegd vond ik het wel lekker. Smaken verschillend.

Plaats een reactie

Waardering