Een hartige taart met een onderlaag van gehakt van schaaps- of lamsvlees en erover plakjes courgette.
Het begint bij de bodem. Snipper de koude boter in een kom met de bloem. Doe het zout erbij. En kneed met de vingertoppen tot het een kruimelig deeg wordt. Doe dan het water en het eigeel erbij en kneed tot een mooi stevig deeg.
Leg het deeg (afgedekt of in een zak) een half uur of langer in de koelkast.
Verwarm in een stevige pan een scheut olijfolie.
Bak het gehakt rul en losjes op middelmatig vuur, meng het met de ui en de rozemarijn en als de ui mooi glazig is,
Meng water bij zodat het een beetje smeuïg is. Niet nat. Je zult zien dat het vleesmengsel het water opneemt. Roer en dan vuur uit.
Knoflook erdoor mengen, munt erdoor mengen, wat peper en zout. Af laten koelen.
Verhit de oven op pakweg 150° C
Rol het deeg uit en bekleed de ingevette bakvorm.
Snijd wat kerven in de bodem, leg er bakpapier op en dan de bakbonen. We gaan dit bakken (dat heet 'blind bakken') gedurende een dik kwartier.
Haal de taart uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier en zet nog een minuut of vijf in de oven.
Draai de oven naar 200° C
Verdeel het gehakt over de bodem.
Snijd de opstaande rand van de taart bij. Het wordt namelijk niet zo hoog. Alleen de plakjes courgette komen er op.
Leg de plakjes courgette dakpansgewijs en in een cirkel op het gehakt. Dat ligt wat stug, maakt niet uit. Half-half over elkaar leggen. Giet/sprenkel er wat olijfolie over. Bestrooi met een beetje geraspte kaas en wat tijmblaadjes.
Zet nog een kwartier tot twintig minuten in de oven.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.