Schapengehakt-met-courgette-taart

Taart met lams- of schapengehakt en courgette
Voorbereiding
25 min
Kooktijd
57 min
 

Een hartige taart met een onderlaag van gehakt van schaaps- of lamsvlees en erover plakjes courgette.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine
Voor: 4 Personen
Ingredienten
Vulling
  • 300 gr gehakt van schapen- of lamsvlees
  • 3 takjes munt, blaadjes, gesnipperd
  • 3 takjes rozemarijn, blaadjes, fijngehakt
  • takje tijm, blaadjes
  • 1 st ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst (kwartier tevoren)
  • water
  • olijfolie
  • 1 st groene courgette, in plakjes van ½ cm
  • 1 st gele courgette, in plakjes van ½ cm
  • wat Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • peper uit de molen en zout
Taartbodem
  • 250 gr bloem
  • 1 theel zout
  • 125 gr roomboter, koud
  • 1 eigeel
  • 40 gr/ml water
Bereiding
Dit kan ruim te voren worden gedaan:
  1. Het begint bij de bodem. Snipper de koude boter in een kom met de bloem. Doe het zout erbij. En kneed met de vingertoppen tot het een kruimelig deeg wordt. Doe dan het water en het eigeel erbij en kneed tot een mooi stevig deeg.

  2. Leg het deeg (afgedekt of in een zak) een half uur of langer in de koelkast.

  3. Verwarm in een stevige pan een scheut olijfolie.

  4. Bak het gehakt rul en losjes op middelmatig vuur, meng het met de ui en de rozemarijn en als de ui mooi glazig is,

  5. Meng water bij zodat het een beetje smeuïg is. Niet nat. Je zult zien dat het vleesmengsel het water opneemt. Roer en dan vuur uit.

  6. Knoflook erdoor mengen, munt erdoor mengen, wat peper en zout. Af laten koelen.

De taart maken:
  1. Verhit de oven op pakweg 150° C

  2. Rol het deeg uit en bekleed de ingevette bakvorm.

  3. Snijd wat kerven in de bodem, leg er bakpapier op en dan de bakbonen. We gaan dit bakken (dat heet 'blind bakken') gedurende een dik kwartier.

  4. Haal de taart uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier en zet nog een minuut of vijf in de oven.

  5. Draai de oven naar 200° C

  6. Verdeel het gehakt over de bodem.

  7. Snijd de opstaande rand van de taart bij. Het wordt namelijk niet zo hoog. Alleen de plakjes courgette komen er op.

  8. Leg de plakjes courgette dakpansgewijs en in een cirkel op het gehakt. Dat ligt wat stug, maakt niet uit. Half-half over elkaar leggen. Giet/sprenkel er wat olijfolie over. Bestrooi met een beetje geraspte kaas en wat tijmblaadjes.

  9. Zet nog een kwartier tot twintig minuten in de oven.

Opmerkingen
  1. Wij hebben geen springvorm genomen, is wel handiger. Nu moesten we twee keer op een bord omkiepen. Alles bleef min of meer heel.
  2. Snijd wel de rand bij voordat je de taart afbakt. Dat deden wij niet en het brokkelde wat.

13 juli 2020
Oogsten. De ene dag nog sla, de andere peultjes, dan weer courgette. Als de snelgroeiende gewassen zijn bij-gegeten weer eens snijbiet. En o jee, de venkel!
Schapenvlees hebben wij van Bas Rodenburg en Irene Bouma. Zij houden het zeldzame ras ‘zwartbles schapen’. Weinig mensen blieven schapenvlees – waarom is onduidelijk, kennelijk een diepgeworteld oorlogstrauma van WOII. De rest van de wereld eet wel schapenvlees. En wij.

In het kader ‘doe eens wat anders met courgette’ dit gerecht. Een ernstige bewerking van iets van Adam Smith in The Guardian van 7 juli vorig jaar.
We aten het met ‘patate al forno’ en dan is het zeker genoeg voor vier personen. Zeer smakelijk.

Plaats een reactie

Waardering