Hele spelt bereiden we als een klassieke risotto en doen er fiks wat eekhoorntjesbrood en peterselie door. Eenvoudig te maken en erg lekker.
Breng de bouillon aan de kook. Wij gebruikten in belangrijke mate het weekwater van de gedroogde paddenstoelen.
Verwarm een scheut olijfolie in een stevige pan op matig vuur. Smoor daarin de sjalot.
Doe de uitgelekte spelt erbij. Roer goed door en draai het vuur hoger. Blus of met een scheut wijn, vuur lager en laat de wijn verdampen.
Doe er een fikse hoeveelheid bouillon bij - niet te veel, spelt neemt het niet op zoals de risottorijsten het doen.
Doe op een gegeven moment de knoflook erbij.
Roer door en als het wat ingekookt is, weer wat bouillon erbij. Herhaal dit - het hele proces duurt een minuut of twintig.
Ergens tegen het einde, als de speltkorrel aanvaardbaar begint te worden, de paddenstoelen erbij doen. Doorroeren.
Niet veel langer daarna de peterselie en de kaas erdoor. Vuur uit.
Serveer en geniet!
Het weekwater van de gedroogde paddenstoelen is perfect om (als basis van) bouillon te gebruiken. Maar let op zand, dat wil nogal eens uit de paddenstoelen vallen en op de bodem van de kom terecht komen. Dus voorzichtig het bruine vocht overgieten in de pan voor bouillon.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.