Farrotto con funghi porcini

Spelt met eekhoorntjesbrood

Hele spelt bereiden we als een klassieke risotto en doen er fiks wat eekhoorntjesbrood en peterselie door. Eenvoudig te maken en erg lekker.

Gang: Hoofdegerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Ingredienten
  • 280 gr spelt, hele korrel, minstens een nacht geweekt
  • 200 gr eekhoorntjesbrood (vers of gedroogd en geweekt) grof gesneden
  • 1 ltr groentenbouillon (en/of weekwater)
  • bosje platte peterselie, blad fijngehakt
  • scheut olijfolie
  • hand(je) Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • zout en peper uit de molen
  • scheut droge witte wijn
  • 1-2 st sjalotten, fijngesnipperd
  • 1-2 st tenen knoflook, zeer fijn gehakt of geperst minstens een kwartier voor gebruik
Bereiding
  1. Breng de bouillon aan de kook. Wij gebruikten in belangrijke mate het weekwater van de gedroogde paddenstoelen.

  2. Verwarm een scheut olijfolie in een stevige pan op matig vuur. Smoor daarin de sjalot.

  3. Doe de uitgelekte spelt erbij. Roer goed door en draai het vuur hoger. Blus of met een scheut wijn, vuur lager en laat de wijn verdampen.

  4. Doe er een fikse hoeveelheid bouillon bij – niet te veel, spelt neemt het niet op zoals de risottorijsten het doen.

  5. Doe op een gegeven moment de knoflook erbij.

  6. Roer door en als het wat ingekookt is, weer wat bouillon erbij. Herhaal dit – het hele proces duurt een minuut of twintig.

  7. Ergens tegen het einde, als de speltkorrel aanvaardbaar begint te worden, de paddenstoelen erbij doen. Doorroeren.

  8. Niet veel langer daarna de peterselie en de kaas erdoor. Vuur uit.

  9. Serveer en geniet!

Opmerkingen

Het weekwater van de gedroogde paddenstoelen is perfect om (als basis van) bouillon te gebruiken. Maar let op zand, dat wil nogal eens uit de paddenstoelen vallen en op de bodem van de kom terecht komen. Dus voorzichtig het bruine vocht overgieten in de pan voor bouillon.


6 maart 2021
Er stond al een hele tijd een restje spelt in een zakje in de la. Dat heb ik eergisteravond in een kom water gezet. Maar gisteren, zondag, aten we elders. Dat was ik vergeten.
Dus deze spelt is bijna 48 uur geweekt.
Soms vinden we in het bos eekhoorntjesbrood, meestal berkenboleten. Net zo goed. Maar een paar weken geleden had ik twee grote zakken gedroogd eekhoorntjesbrood met fikse korting gekocht, omdat de houdbaarheidsdatum naderde – de idiotie van de THT-datum, want zoiets blijft, mits goed bewaard, schier eeuwig goed.

Plaats een reactie

Waardering