Zwarte pronkbonen gestoofd met rum en kruiden en blokjes ananas op een bedje van zoete aardappel. Mooi, gezond en vegetarisch.
Als je droge bonen gebruikt, en wie doet dat niet: de avond te voren de bonen (450-550 gram) in een kom met ruim water in de week zetten.
De volgende dag in een uurtje of wat gaar koken. Afgieten en wegzetten.
Parallel aan het volgende maak je van vier middelgrote zoete aardappelen een puree: schillen, koken en die zijn ook ongeveer gaar als de bonen gereed zijn. Afgieten (wat kookvocht bewaren), stampen en op smaak brengen met peper en zout.
Neem een stevige pan en verwarm daarin de scheut olijfolie. Smoor de ui tot ze glazig wordt.
Doe de bonen, rum, ananasblokjes, knoflook en kruiden erbij. Schep even goed door. En laat zachtjes stoven gedurende een kwartier tot een half uur. (Zelf even in de gaten houden.)
Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat cayennepeper. Van die laatste niet meteen te veel. Want dan kan de schotel net te pittig worden.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.