Zelf augurken inmaken, wie doet dat nog? Er was een literatuurstudie in oude boeken voor nodig. Dit is het resultaat. Knackige augurken!
Was en schrob de augurken goed schoon.
Je hebt nu fris, fraai groen ogende augurken. Mooi om te zien. Giet het vocht weg. Dep de augurken droog.
Breng in een grote pan water aan de kook en doe hier in de schone potten en deksels. Zo worden deze ontsmet.
(De pan zal niet alles kunnen bevatten, dus telkens als je er een of twee uit hebt gevist, weer bijvullen, al naar gelang de hoeveelheid in te maken augurken.)
Maak de sjalotjes en knoflooktenen schoon. Kies schone, mooie takjes dragon. Zet alles binnen handbereik.
Warm in een pannetje de azijn met suiker: 1 liter azijn en 125 gram (riet)suiker. Roer het tot de suiker is opgelost.
Haal met een groentetang of lange houten lepel een pot uit het kokende water, snel laten uitlekken. Doe er wat van de ingrediënten in en vul ‘m met augurken.
Giet de zoetzure azijn erover. Minstens tot de augurken onder staan, maar zo vol mogelijk is beter, voor het geval een augurk gaat drijven. (De zogenaamde drijfgurk.)
Vis het deksel uit het kokende water en draai de pot goed dicht. Minstens drie weken wegzetten.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.