Een typisch nagerecht uit Louisiana. Geflambeerde bananen met een bolletje ijs. Eenvoudig en indrukwekkend dessert. Smullen!
in een ruime koekenpan op matig vuur al roerend de boter smelten met de suiker, kaneel, nootmuskaat en zout, tot het een soort van korrelige vloeistof wordt. Dat duurt een minuut of 2.
Voeg de bananen toe, met het snijvlak onder.
Blijf koken/bakken en beweeg de bananen voorzichtig in de vloeistof. Tot de vloeistof een beetje op vloeibare karamel begint te lijken. Ook een minuut of 2.
Voeg de rum toe. Pas op: niet direct uit de fles, als je op open vuur/gas werkt. Steek de rum aan: met een lucifer of houdt de pan kort scheef boven het vuur zodat de vlam in de pan gaat.
Keer de bananen om, de snijkant dus nu boven. Maar breng ze daarna direct over op de borden. Het aantal bananenplakken per bord bepaal je zelf. Bol ijs ernaast en opdienen!
Dit gerecht moet je meteen, kort voor het opdienen, maken.
Wij flambeerden door de vlam in de pan te lokken. Dat gaat verrassend snel en, als je hebt volstaan met de aangegeven hoeveelheid rum, het blijft een bescheiden fik.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.