Op zoek naar een andere manier van boerenkool bereiden, vonden we diverse verwijzingen naar dit choux paysanne (Boere-Kool) recept van Vincent La Chapelle. We hebben het een heel klein beetje aangepast. Anders en erg lekker!
Zet een ruime pan, ongeveer half gevuld met water op. Daarin de theelepels zout. Als het kookt de boerenkool erin doen en vijf minuten blancheren, tot het geslonken is. Afgieten in een ruim vergiet, koud water naspoelen. Uit laten lekken.
Breng de runderbouillon in een steelpan zachtjes aan de kook.
De gort is al voorgeweekt en in een zeef uitgelekt.
De uitgelekte boerenkool kun je best nog een beetje uitknijpen om overtollig water kwijt te raken.
Neem een ruime stevige pan van gietijzer (kasserol). Doe daarin de gort, erop de boerenkool en daarop de kastanjes. (De een mengt het al, de ander mengt gort, kool en de kastanjes pas aan het einde van het proces.)
Schep suiker erover. Giet de runderbouillon erbij, draai er flink wat verse peper over en leg de worst(en) erop. Drapeer er wat stukjes roomboter over.
Doe het deksel op de pan en stoof gedurende driekwartier op laag vuur.
(In het originele recept wordt de gare worst nog eventjes gegrild – op een bbq of een grilpan. Maar anderen doen het niet.)
Haal de worst(en) er vanaf, meng de kool, gort en kastanjes goed. Breng op smaak met peper en zout. Zo u wenst drapeert u het in een fraaie schaal en legt in plakjes gesneden worst erop.
1. Bij gebrek aan worst hebben we wat spek in blokjes gesneden en erop gelegd. Voor de smaak. (Als het erg vette spek is, eerst misschien wat uitbakken.)
2. De runderbouillon is een potje runderfond geweest, aangelengd met water
3. Speciaal voor Joël Broekaert, culinair verslaggever van NRC Handelsblad, die in dit programma van AT5 [link is 404, september 2025] zegt dat schapenvlees niet lekker is, hebben we er schapenrugfilet bij gegeten.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.